maandag 28 september 2015

De Competitie, Noordwijk 28 september, Operatie Leunstoel met Matthijs van Nieuwkerk

 Het is geen eenvoudige handeling moet ik u zeggen, drie geplaatste blogs om te vormen tot één geheel, maar  het is het proberen waard.  Geslaagd was ook de handeling waarmee wetenschapper Robert Watson Watt de opening verrichtte van het Noordwijkse station.


Wave Guide staat hoog in de publieke belangstelling........SPIONAGE.....moet nog even wat artikeltjes scannen maar dan kunt u het meest recente artikel hier terug vinden.....maar nu eerst terug naar de tijd van de 'Koude Oorlog'!Wat wordt u toch verwend bij Noordwijkse huizen: Vanuit uw Leunstoel, een tv-verslag.
"
Een waargebeurd spionageverhaal dat bekend werd onder de naam “OPERATIE LEUNSTOEL”. Matthijs van Nieuwkerk maakte dit gisteravond bekend in zijn veel bekeken programma DWDD..
In 1952 komt Amerika er achter dat de Russen hen 7 jaar lang hadden afgeluisterd, doordat zij afluisterapparatuur hadden verstopt in een plaquette van een Amerikaanse Adelaar die zij de Amerikanen cadeau hadden gedaan.
Zinnend op wraak kwam de CIA in contact met het in Noordwijk gevestigde Radar Proefstation, gelegen aan de Zuid Boulevard. Ten tijde van dit jarenlang durende project stuurden de CIA koffers vol apparatuur en naar verluidt ook koffers vol met dollars aan de directie van het Proefstation. Uiteindelijk wist men te achterhalen dat de Russisiche ambassade zou worden voorzien van nieuw meubilair en werd het idee geboren om afluisterapparatuur te verwerken in een nieuwe leunstoel die de Russen hadden besteld.
Radar Proefstation Noordwijk

Radar Proefstation Noordwijk
En zo werd OPERATIE LEUNSTOEL bekend onder de codenaam ‘The Thing’, een verhaal dat zich laat lezen als een spannende detective, een feit.
Voor wie het nog eens wil nazien KLIKT HIER om de DWDD uitzending van 24 september 2015 nog eens te bekijken.
"

Wave Guide een Radarproefstation


Het 'magische oog der scheepvaart', radar, zou anno 1948 gepopulariseerd gaan worden. Het te Noordwijk aan Zee gestationeerde 'Radarproefstation Wave Guide' droeg daar, neem ik aan, haar steentje aan bij. Jan Albert Bijvoet heeft er ooit gewerkt hij zal er vast meer over weten te vertellen.

Wave Guide


Noordwijkse Huizen wordt attent gemaakt op een foto van Wave Guide door de volgende tekst: "Op de website : van der heem/corporate kwam ik een opmerkelijk huisje tegen die naam "waveguide" droeg, hetwelk golfpijp inhoudt. Het betrof hier het Nederlands Radarproefstation Noordwijk. Hetgeen weer de naam waveguide verklaard. Een golfpijp is een geleider voor radargolven." Al eerder was Wave Guide aandachtspunt van Noordwijkse Huizen.