woensdag 18 november 2015

De Competitie, Noordwijk 18 november , Katwijksestraat, IJmuiderstraat, Zandvoortsestraat, Monumentale Tuinstad Noordwijk

 
Vandaag mag u mee naar de Zandvoortschestraat ; staat daar nog altijd droommooi te zijn.
Mooier nog, het beste huizennieuws van 2015 is wel het bericht geweest dat de aanpalende witte huisjes van de Katwijksestraat terug in de verkoop kwamen........en de meeste dragen inmiddels het teken :"Verkocht"......nu maar hopen dat het uiterlijk aan de straatkant wat ongeschonden blijft.......maar ja wensen blijven er altijd..........
Misschien bent u er wel geboren, in de Zandvoortschestraat in Noordwijk een straatje met gewitkalkte huisjes dwars op de "Ymuidenerstraat". De straat zelf is hier nog heel jong. De in later jaren straatvullende kruinen van de rode meidoornbomen zijn hier nog slechts kale stammetjes gevangen tussen twee steunpalen en werden toen zij tot volwassendom waren gekomen, wegens overlast van rondvliegende bloesemblaadjes door de gemeente gerooid.Goed dat de 'Ouderen Wijzer' ons weer herinnert aan de charme uit onze jeugd. Dank!

Voor 21.772 gulden was het mogelijk om tien van die arbeiderswoningen te bouwen. De architect? Zeker weten doet 'Noordwijkse Huizen' het niet maar het lijkt een ontwerp van dorps-architect C. van Vliet.


Zandvoortsestraat! Alweer?
 Alweer de Zandvoortsestraat hoor ik u mopperen. Ja dat moet. Ben benieuwd wat u van al die andere keren nog heeft onthouden. Wie, wat, waar, wanneer en waarom........zo, brandt nu maar los!  Op deze foto ontbreken nog de rood bloemige meidoornbomen die het zonlicht uit het straatje verdreven. Kent u nog iemand van de mensen die daar woonden? Rechts vooraan, was dat niet de familie Zonneveld met daar weer recht tegenover de familie van der Put, met Leen en Annie?`Dan links vooraan het hele oude omaatje Beugelsdijk met daar tegenover de familie Steenvoorden, daar hadden ze een klein wit hondje, mevrouw Steenvoorden zelf was ook niet zo heel groot lijkt me. Dan wandelt u de IJmuiderstraat in, in het eerste huisje een familie Schelvis en op het hoekje van de dat blok de familie Caspers en daar dan weer tegenover Niek van Bohemen met zijn gezin waaronder zoon "Kareltje", het volgende blok de kruidenierswinkel van Verweij en helemaal op de hoek nog een kruidenierswinkel van van der Werf........in de Katwijksestraat wonen voor mij minder bekende families maar op de achtergrond is nog net het pand te herkennen waarin van der Reep zijn groenten en warmwaterbedrijf dreef  en voor  hem links maar voor de kijker rechts de manufacturenzaak van van Schooten. Valt best nog wel veel te vertellen bij zo'n oude ansicht. Zo en nu naar buiten allemaal: het wordt de warmste maartzondag van deze- én van de vorige eeuw, gewoon van altijd! Geniet ervan!
De Noordwijksche Stijl
Nog meer arbeiderswoningen in Noordwijk Binnen.

Zegt het voort, zegt het voort. De Katwijkschestraat in Noordwijk staat op het punt met de bodem gelijk te worden gemaakt. Noordwijk zal het missen als monument van het verleden, zichtbaar gebouwd in de Noordwijkse stijl: te danken aan gemeentearchitect C. van Vliet  U vergeet toch zeker niet de bovenstaande link aan te klikken, met een opsomming van de ontwerper van de enige en echte Noordwijkse Stijl........150 jaar  badplaats..........hij wordt zeker niet vergeten!
De Man en zijn werk: Na 34 jaar volgt het afscheid van gemeentewerken en ontvangt hij uit handen van zijn dochter onder het toeziend oog van wethouder van Leeuwen en burgemeester van Berckel de onderscheiding verbonden aan de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
die zijn inspiratie lijkt te hebben geput uit de  hoeve 'Puik en Duin'.

 Helaas bestaat er geen gemeentelijke stijlbewaker meer, althans dat valt op te maken uit de "stijlloostijd" van een nieuwe wijk als de 'Boechorst'. Ach -ook hier zal de tijd het leren- wat er aan beeld blijvend en tijdloos zal blijken te zijn.

Deze inwoner van Katwijksestraat nummer 26  herinnert u zich vast nog wel: de Heer Theodorus Jacobus Janson (1892-1970), beter bekend als de dorpsomroeper Dorus Mol.
Dorpsomroeper der beide Noordwijken
de heer Th.J. Janson, bijgenaamd Dorus Mol.