woensdag 25 november 2015

De Competitie, Noordwijk 25 november

Er is een gruwelijke ramp gebeurd op 25 november 1928......het Italiaanse Schip Salento is voor Zandvoort gestrand en er zijn veel slachtoffers te betreuren waarvan van sommigen de stoffelijke overschotten aanspoelen op het strand van Noordwijk.....
 
.inzet van de Noordwijkers is nodig een ook de familie Urlus ka een helpende hand bieden. Het verhaal van het noodlottig vergaan van het schip is minutieus verwoord in de Leidse Krant van 22 november 2003.

Het is een gruwelijke ramp met vele slachtoffers: op maandagmorgen 26 november 1928 strand bij paal 61 voor Bloemendaal het Italiaanse Stoomschip Salento. Een dramatisch einde, slechts 300 meter uit de kust slaagt men er niet in schip nog opvarende te redden. Zelfs vliegtuigen worden ingezet ter redding, maar alle pogingen zijn vruchteloos, de gehele bemanning en twee redders laten het leven. De kranten staan boordevol berichten. Zandvoorters kunnen er nog over verhalen.Verspreid over de kust van Holland spoelen de lichamen van de verongelukten aan. Worden hier ter aarde besteld of -indien mogelijk- naar het verre vaderland ITALIË terug gebracht. Verdiept u zich in hun drama: ter herinnering,

Hoeveel slachtoffers er nu precies zijn gevallen heeft Stranddingen nog niet voor u kunnen vinden, maar in deel twee van dit verslag wordt dat hopelijk duidelijk. Voor deel twee in beeld komt er al een getal van dertig opvarenden in beeld, wat het grote totaal brengt op 32 slachtoffers. Over de familie Urlus en het hotel Belved`re is nog veel meer te vinden in de blog Noordwijkse Huizen.

De afbeelding uit 1917 laat zand-zeiler Emanuel Cornelis Urlus zien. Hij werd geboren te Nieuwer-Amstel op 01-11-1894 leefde zijn leven in Noordwijk en ja hij was de zoon van Jacques URLUS de operazanger. Hij huwde op 2 juli 1925 te Milaan met Maria Rachele GOZZI die daarvoor de heer A. Orlandini's weduwe was, hun zoon, Sergio Orlandini wordt later president-directeur van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij [KLM]. Zo, nu heeft u een kennismaking in kort-schrift met de uitbater van pension Belvedère dat in 1933 toe is aan een zeer beduidende uitbreiding. Er moet nodig een verdieping op!Maar de man is druk. Kiesvereniging, Vereniging Voor Vreemdelingen Verkeer Vooruit, Mannenkoor en ga zo maar door.

Mevrouw is ook druk.

Gezamenlijk treden zij op als tolk naar de Italiaanse familie van de bemanning van de op 25 november 1928 voor de kust bij Zandvoort verongelukte SS. Salento .
En over Belvedère is nog veel meer te vertellen.