maandag 23 november 2015

De Competitie, Noordwijk 23 novemberVilla Wieder aan de Gooweg  U bent hem toch niet vergeten?   Hij viert vandaag zijn geboortedag......de hoeveelste? Moet ik even poltlood en papier bij halen.......zoveel cijfers, dat lukt me niet op mijn vingers. Maar villa Wieder.........kent u de opstal? Moet eens zoeken bij Noordwijk, Noordwijkerhout en Leiden.......digitale archieven........ideaal materiaal voor de archivaris in ruste......in ruste? Nog nooit zo hard moeten werken als nu........blijf je jong bij------zeggen ze------geldt die garantie ook op de onderdelen? Frederik Casparus Wieder is geboren op 23 november 1874 te Mijnsheerenland en is op 7 januari 1943 te Noordwijk overleden. Hij schrijft in 1900 zijn proefschrift over 'de Schriftuurlijke Liedekens' en is van 1924 tot 1938 bibliothecaris der Universiteits Bibliotheek te Leiden. Hij laat in 1925 een villa bouwen aan de Gooweg in Noordwijk. Hij publiceert voor de Linschoten-vereniging waaronder een artikel over de 'De Stichting van New-York' en over 'De Oude weg naar Indië om de Kaap'.
 
Is  het deze Gooweg woning geweest? Dr. F.C. Wieders droompaleisje? Geen idee, hoor het vast en zeker weer van u! Wat weet uw blogger nog meer over Dr. Wieder te vertellen? Hij trouwde in 1910 te Amsterdam met Dorothee Constance Arnolde Weehuizen die op veertig jarige leeftijd is overleden op 29 juli 1929.
 
Hij was in 1942 secretaris van de Noordwijksche Schaakclub Daniël Noteboom per 1 maart  1938 werd hem eervol ontslag verleend als directeur van de Universiteitsbibliotheek vanwege gezondheidsredenen.
Hij overlijdt tenslotte op 68 jarige leeftijd op 7 januari 1943 in het huis aan de Gooweg 17 in Noordwijk Binnen, het huis dat hij in 1925 had laten bouwen.
Misschien dat u in de tussentijd nog even verder kan gaan met het 'zich verdiepen' in de voorgaande aflevering over de Nederlandse Spion Jan Willem ter Braak.......wel lezen hoor, het blijft een reuze klus voor de story-writer.......