maandag 16 november 2015

Louise Petronella Lau-Dirkzen, Pensionhoudster te Noordwijk aan Zee

Mevrouw Loes  (Louise Petronella) Dirkzen, pensionhoudster,  wordt op 14 maar 1853 te Alkmaar geboren, als dochter van Mattheus Josephus Dirkzen en  Catharina Maria Smabers . Zij is overleden op  5 april 1943 te Hilversum. Zij huwt op 10-08-1881 te Alkmaar met  notaris Petrus Joannes Lau en krijgt samen met hem 4 kinderen maar het huwelijk houdt geen stand.   Hun zoons Henricus Maria, Mattheus Josephus,  kunstschilder van beroep en de dochters Louisa Petronella en Maria. Dochter Louisa Petronella trouwt in Noordwijk op 20 mei 1919  met de bekende kunstschilder/beeldhouwer Ludwig Oswald Wenckebach. van wie zij in 1933 gescheiden is.
Dan gebeurt er iets rampzaligs dat de notaris aanleiding geeft te verzoeken hem  ontslag te verlenen dat hem in 1894 eervol wordt verleend.
Villa Zeezicht  -Villa Zeezicht  -Villa Zeezicht
Wie van de drie is het pension van mevrouw Lau-Dirkzen?


 


 Deze vrouw verdient zeker een plaatsje in de geschiedenis van Noordwijk als Badplaats......wat een kanjer bedenk je bij deze geschiedenis van een vrouwenleven in vogelvlucht........Geboren met een royale start in Alkmaar vervolgens door haar huwelijk een notabele inwoonster van DE RIJP, als echtgenote van de plaatselijke notaris, moeder van vier kinderen geworden die allen een belangrijk aandeel hebben in de kunst en cultuur van de eerste helft van de vorige eeuw en dan ook nog een start als pensionhoudster in een maatschappij in de opbloei van het massa toerisme, waar ze in Noordwijk aan Zee het prachtige onder architectuur van H.J. Jesse gebouwde Pension Sole Mio beheerde.......Loes Lau-Dirkzen, een vrouw met karakter. U zult zeker niet verwonderd zijn te horen dat zij de overgrootmoeder is van de helaas veel te vroeg overleden musicus Thé Lau.
Tot slot: Graag geef ik het toe: karakterfout.........na uren puzzelen in alle kranten, tig advertenties gevonden, gelezen, geknipt en verwerkt, denk ik.......oeps vergeten.....te kijken op die prachtige site van Hans Montanus.......staat het allemaal allang op natuurlijk. Daarom heb ik nooit tijd.....begin nimmer bij het begin: Hans, mijn dank is groot, hieronder jouw verhaal.

Henricus Maria LAU, koopman, geboren De Rijp 15-05-1885, overleden Noordwijk 12-10-1922 op 37-jarige leeftijd, zoon van Petrus JoannesLAU, notaris, en Louisa Petronella DIRKZEN. Rembrandtweg 9.
Louisa Petronella LAU, geboren Schiedam 08-07-1893, dochter van Petrus Joannes LAU, notaris, en Louisa Petronella DIRKZEN.
Gehuwd op 25-jarige leeftijd Noordwijk 20-05-1919 (aktenummer: 17), gescheiden na 14 jaar Noordwijk 19-12-1933 van Ludwig OswaldWENCKEBACH.
Uit dit huwelijk:
1. Catharina Louise.
Maria LAU, arts, geboren Alkmaar ca. 1895, dochter van Petrus Joannes LAU, notaris, en Louisa Petronella DIRKZEN.
Gehuwd Noordwijk 24-10-1922 (aktenummer: 54) met Petrus Gerrit Carel van OORT.
Mattheus Josephus LAU, kunstschilder, geboren De Rijp 06-02-1889, zoon van Petrus Joannes LAU, notaris, en Louisa PetronellaDIRKZEN.
Gehuwd op 30-jarige leeftijd Noordwijk 27-05-1919 (aktenummer: 19), gescheiden na 12 jaar Noordwijk 09-07-1931 van Hermine HendrikaHEESTERMAN.
Petrus Joannes LAU, notaris.
Gehuwd met Louisa Petronella DIRKZEN.
Uit dit huwelijk: 4 kinderen.

 Goede raad aan Noordwijkse Stamboomzoekers, begin  met Hans Montanus..........en voor belangstellenden in de geschiedenis van mevrouw Lau-Dirkzen, blijf kijken, Blog Noordwijkse Huizen komt zeker nog wel meer over haar en haar familie tegen.......