zondag 22 november 2015

De Competitie, Noordwijk 22 november


jan

 
Wie had dat gedacht; James Bond in Noordwijk......dat is hele andere koek dan "Spectre in de Muze".....maar goed: De leukste berichten vindt je in de mail, zoals de komende publicatie over spion in dienst van Duitsland, de op 28 augustus 1914 geboren Engelbertus Fukken  die op 31 maart 1941 te Cambridge (UK) in een schuilkelder gevonden. Dood. Conclusie, zelfmoord. Pas in 1945 wijden de Engeldse kranten aandacht aan geschiedenis.........
.....het zou niet verbazen wanneer één van de knaapjes aan de voet van villa Bijdorp de beruchte spion in zijn kinderjaren is.  En in de  Eerste Wereldoorlog, zorgde vaderlief ook al voor een spionage schandaal.........zou het dan tocht waar zijn dat de appel niet ver van de boom valt? Waarom kan ik dan geen fietsband geplakt krijgen?
 
Ladislas  FARAGO  belicht in 1973 de affaire in zijn boek "Het spel van de Vossen". Over mogelijke familieverbintenissen en een  relatie met Noordwijk is meer in de blogs te vinden oa:

De Competitie, Noordwijk 9 september
Deze fraaie gevellijst sierde ooit de Duinweg in Noordwijk aan Zee. De  Villa die later  de  familie Aten zou  toebehoren en de titel Boreas in haar front vertoonde. Long gone.....maar toch fraaie beelden uit een jong begin. Het stoeltje voor het raam van het naastliggende pension Johanna dat later zou worden tot het Rusthuis voor Oude van Dagen "Dalrust"....Daar en  toen  hadden ze  nog kamers te huur.....weet u dat ook weer. let u ook nog even op die toegedekte badhokjes....staan daar duidelijk  te wachten op het volgend zomerseizoen.
De aanleiding voor de keuze voor deze zeer recent gesloopte villa was het BBC1 programma met Joanna Lumley ( ja, die van Absolutely Fabulous en van daarvóór nog de Wrekers )van afgelopen zondag. Joanna doet tegenwoordig in reisprogramma's en zondag ging zij op zoek naar het Noorderlicht . Ik moet eerlijk zijn. Zo'n enorm natuurspektakel heb ik nog nooit gezien. Ik dacht dat een middernachtzon onder de kust van Reykjavik al iets bijzonders was, maar dit slaat alles. Volgende vakantiewens ook alweer geboren. Hoewel, 20 graden onder nul..... mijn voorkeur gaat toch meer uit naar de andere kant van die nul. In ieder geval het was zeer de moeite waard. 
Als onderdeel van het Noordwijkse toertje om liepen we altijd in ganzenpas de Duinweg af, langs "Boreas" huiswaarts. Dat betekent het Noorderlicht, daar op het huis van de familie Aten , werd ons onderwezen. Nooit beter geweten dus Boreas was Noorderlicht..... totdat Wikipedia in ons leven kwam: Boreas is de Noordenwind, hier prachtig uitgebeeld door 
John William Waterhouse ........ tsja, maar mooi blijft het toch allemaal.

Het is de aflevering van dinsdag 9 september 2008! Wat een tijd is er gaan zitten in deze blogafleveringen.....alweer het zevende jaar van de dagelijkse afleveringen.......niet te bevatten dat het er  zoveel zijn geworden, en nog,  het einde lijkt nog lang niet in  zicht......altijd weer nieuwe plaatjes die oude afleveringen spannend maken en  een bron van inspiratie blijken te zijn voor de vele  belangstellenden  in   de ziel van het oude  ,en het Noordwijk van de toekomst.....leuk zo'n  blog!

Villa Boreas of Borealis of Noorderlicht

Jacoba Cornelia Engels,  Directrice Militair Hospitaal Weltevreden in N.O.I. heeft het voornemen in het huwelijk te treden met W.H.B. Briedé Jr. Accountant, Lid der Vereeniging van Nederlandsche Accountants. Na hun huwelijk zullen zij zich in Noordwijk aan Zee vestigen in de Villa "Buitendorp" aan de Duinweg 3a. Geld hebben ze in overvloed. 'Kleingeldscheine' om precies te zijn;  circa tweeduizend verschillende. Foei zeg, zullen die blauwe vingers hebben gekregen bij het tellen! Misschien dat dat de reden is van hun echtscheiding op 20-12-1924 te Noordwijk. 


Het is u allemaal helemaal duidelijk! Op Villa Buitendorp in Noordwijk aan Zee woonde de heer Willem Hendrik Benjamin Briedé Jr, een accountant die goed in het geld zat.......Duits en Oostenrijks geld in het bijzonder, waarvoor hij ooit in 1915 al eens door de Duitsers voor spionage was gearresteerd...spannend!....maar wie is dan vóór 1920 de moeder van zijn kinderen? Weet u het? Doe er dan gelijk een fotootje bij. Van huis en bewoners graag!
Doet u eens een gok; is het de rechtse, de middelste of de linkse villa, Villa Buitendorp? Kent u haar ook als als Villa Johanna Christina? Of heeft u vaker van haar gehoord, Buitendorp kent u al maar  als Noorderlicht of Boreas of de villa van de familie Aten, zou leuk zijn die geschiedenis uit familieoverlevering te vernemen.....een mens mag hopen.......en trouwens links en rechts in mijn blogs en door de loop der tijden is er nog veel meer aandacht voor deze families en hu n woningen bij "the making of" . Mocht u net zoveel plezier  beleven aan het lezen als uw blogger heeft met het maken, dan heeft u een hele leuke zondag.........