zondag 8 november 2015

De Competitie, Noordwijk 8 november, De Gasfabriek en J. VeermanWat eens een zeer moderne uitvinding was, is nu verworden tot gat.........het gat van de Gasfabriek......al een poosje ligt het inmiddels compleet van alle bouwwerken ontdane voormalige gemeentewerken erbij als een voetbalveld in oprichting.......ben al een tijdje geleden het sloopwerk in ogenschouw gaan nemen........geen idee hoe de nieuwbouwplannen vorderen.....
Er bleek een luchtje te zitten aan de directeur van de Gemeentelijke Noordwijkse Gasfabriek. Hij rook niet alleen naar gas maar ook naar bedrog. Een duur geurtje! Dat wel. Een weggevertje van tweehonderd zilv'ren guldens. Die moest hij er uiteindelijk voor neertellen. Voor die hele speciale 'Geur J.V.'. Had hij zich maar aan het vertrouwde 'Old Spice' gehouden. Maar de Gemeente wiens belangen hij behartigde had geen moeite met het vergrijp, schijnbaar werd het hem van harte vergeven! J.Veerman zou nog 45 jaren lang de gasfabriek blijven leiden.
De Gasfabriek
Hoofdpijn, rummetiek, waterleiding, gasfebriek..........zo ongeveer klonk het aftelversje en de persoon waarheen de wijzende vinger bij het woord gasfebriek wees, die was 'm! Een Catasrophe in de Gasfabriek.
Ontploffing in de gasfabriek . Lantaarnopsteker van de Weijden was door een gat in de muur naar buiten geworpen. Daar aangekomen bleek slechts het haar op zijn hoofd, zijn kin en zijn handen te zijn geschroeid. "He had his lucky day" om het eens op zijn Noordwijks te zeggen!

Als gevolg van die catastrophe is Noordwijk afgesloten van het 'nieuwe licht' maar, geen enkel probleem voor de gebruikers: ter compensatie wordt eerst het 'oude licht' opgebruikt. Kunnen ze vandaag de dag nog wat van 'opsteken'!
O ja, wil je een mooie foto's van de ontwikkelingen in een gasfabriek zien? Ga dan naar de Beeldbank van het Leids Archief en zoek gasfabriek. Mooi!
Directeur van de Gemeentebedrijven Noordwijk en zijn gezin. Deze Heer, Joh. Melse voerde het woord bij het 50 jarig bestaansjubileum van de Noordwijkse Gasfabriek. Het jaar 1953.
Het jubileum van de Gasfabriek te Noordwijk werd groots gevierd!
In november 1946 valt het doek voor de gasfabriek. Wat rest is een partij geklopte gascokes.