woensdag 14 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 14 oktober, Sint Willibrordus MULO Schoo Noordwijk van A.H.J. Paardekooper

Willibrord school
In het niemandsland tussen Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen, tussen Irisplein en Weteringkade, een moerasachtig gebied vol met kikkers en inheemse kleurige onkruidbloemen , verrees rond 1955 het gebouw van de “Willi”, een vierjarige opleiding voor Middelbaar Uitgebreid Lager Onderwijs , die je, vreemde speling van het lot, óók in drie jaar af kon ronden.
Het gebouw was van architect ir. A.H.J. Paardekooper uit Lisse en de tuinarchitect Carl van Empelen uit Heemstede verzorgde de wandelhof voor de pauzerende leerlingen.
De leerlingen waren tot die tijd gehuisvest in de ‘oude kleuterschool’ aan de Sint Jeroensweg. Een uitgewoond pand, dat ‘s winters werd warm gestookt met enorme kolenkachels, waarmee, u begrijpt, veel leuke grappen waren te bedenken. Mooie gouwe tijd voor de leerlingen maar de heer Simon Werenfridus Neefjes, Hoofd der School dacht daar anders over. Hij was de grote inspirator achter de nieuwbouw. Noordwijk heeft niet lang van de Willibrordus mogen genieten. Het gebouw is gesloopt en ervoor in de plaats verrijst nu de volkomen misplaatste hoogbouw van de Morgenster . Jammer!
De Morgenster

Aan precies het andere einde van de van Panhuysstraat ligt een ander fraai riet gekapt gebouw met de naam: ' De Witte School '.
Sinds korte tijd heeft 'De Witte School' gezelschap gekregen van een wooncomplex naar een schepping van de architect Jan Splinter. Woon- en leefgenot voor velen. De naam van het complex: 'De Morgenster'.
Een ruimtelijke vergissing, de scheiding tussen de twee dorpen had gewoon een open gebied moeten blijven! Maar goed. Nog even terug naar mijnheer Neefjes. Een talentvol leraar, net als zijn echtgenote Maria Aleida van Elsen.
Groot talent! Terug te vinden bij hun leerlingen met als uitschieters hun eigen kinderen. Toptalenten: Margriet , Maria , Joep en de anderen. Top!

Het is zijn blije plaatjes die mij toelachen op de 14e oktober 2008........de jeugdige snoetjes van de leerlingen van de Willibrord ULO school in Noordwijk Binnen rond het jaar 1955........ken ze nog bijna allemaal..........niks geheugenverlies.......Grote vermenging met het  Noordwijkerhoutse kamp...... onderste foto voorste rij onder andere   Westgeest, Heemskerk, Neefjes,Vink, Roosen, Smit, van Urk, rond de middelste rij de onderwijzers  Neesjes, Braun, Jansen, Smit en Gilein...zo kun je nog uren doorgaan........gewoon een poosje bewonderen, lekker groot op één van je mobiele apparaten en een feest van herkenning houdt je uren bezig......gezellig toch........hoor het wel van u in het geval van bijzondere mededelingen.......

De Duinroos, Schoolblad

Altijd aardig om zo'n oud schoolblad eens door te bladeren. Nóg maar een paar blaadjes dan!
De stencilmachine, wie o wie in het Nederland van de jaren zestig heeft zich geen blauwe vingers gedraaid? Waar zijn ze gebleven, die draaiers van toen: Rob Baars, Monique van den Berg, Yvonne Beuk, Alfons Hermans, Lida Mooyekind, Carola van Paridon, Max Sedelaar of Dick Steenvoorden? 
Met schrik ziet Noordwijkse Huizen het bovenaan de pagina staan: dit is het 1000ste bericht! Daar wordt een mens stil van- dat wordt bezinnen op de toekomst! Wat gaat het worden?

De Schoolrevue
 Bent u ook naar de feestrevue geweest die ter opluistering van het 25-jarig bestaan der Willibrord (ULO)-Mavoschool te Noordwijk werd gehouden? Uw Noordwijkse Huizen was er niet bij: dat is zeker. Ooit was de school al punt van aandacht  maar verder treft  "NH" niet veel fotomateriaal aan in de kranten.
Altijd gulle Gill heeft nog een opname te bieden in de aula maar weinig Revue: het lijkt hier meer op een repetitie van het Parochiekoor van Sint Jeroen onder leiding van geheel op rechts, Bert Laros.

Herinneringen delen? Altijd welkom bij de blog Noordwijkse Huizen:Wie het weet mag het roepen: noordwijksevillas@gmail.com