zaterdag 17 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 17 oktober

 
zaterdag 17 oktober 2009

Kort Amerikaans, Wolkers en Noordwijk

Terug naar Oegstgeest . 'Noordwijkse Huizen' liet u al eerder de tram nemen, richting Oegstgeest. We doen nog een ritje, uitstappen halte Deutzstraat. Naar de winkel van de heer J.H. Wolkers. eerst maar eens de etalage bewonderen!

De heer en mevrouw Wolkers - van der Heijde zijn in blijde verwachting van gezinsuitbreiding en op 26 oktober 1925 wordt hun zoon Jan Hendrik geboren.

Daarnaast zijn zij druk in hun winkel met fijne vleeschwaren, comestibles en delicatessen.

Zoon Jan Hendrik groeit op verlaat huis en haard om zich in de Kunst te bekwamen in Leiden 'De Stad'! Zijn achtergelaten kledingsstukken worden te koop aangeboden. Het zijn de oorlogsjaren per slot.

Het lukt met de jongen in de kunst. Hij wordt kunstschilder, beeldhouwer en kunstschrijver. Over zijn ervaringen in die jaren komt hij met het boek Kort Amerikaans .

En de link met Noordwijk? Die is ver te zoeken. Een verhuisbericht van G.C.Brouwer van Leiden naar Oegstgeest, de nieuwe loopjongen, goed kunnende fietsen. Maar boven zíjn naam staat Noordwijk en dát is het dan!

 
Het zal beslist geen toeval zijn: Moet er toch eens "Bep, the Medium" over raadplegen....u kent haar wel, onze streekgebonden toekomstziener......maar ook zij zal het beamen: "Het kan geen toeval zijn,
dat de datum van vandaag een blog tevoorschijn tovert van 6 jaar terug én het al bestaande voornemen iets over Jan te bedenken na het verhaal over de hervonden manuscripten in een tv-show van gisteravond door zijn weduwe Karina geflankeerd met biograaf Onno.  Trouwens, als ik met niet vergis is het maandag over een week de negentigste geboortedag van Jan........niet vergeten hoor!!
Daarbij moet ik mijzelf het compliment maken, zelden een verjaardag te vergeten, familieleden tot in de vijfde graad en in de dito generatie zullen het u -bij navraag- volledig , soms licht blozend, bevestigen..........alleen wordt die datum wel eens een dag verwisseld: proto-voorbeeld Pakjesavond met Sinterklaas........iedereen ligt bevend op de deurmat als er op 3 of 4 december aan de brievenbus wordt gerammeld of op de deur wordt gebonsd........zelden opent men deze in de blijde verwachting van de Sint. Angstig gaat de deur een enkele keer op een kier in de veronderstelling dat er noodhulp dient te worden geboden.........niet zelden wordt de politie ingeschakeld omdat er een verdacht pakket op de stoep is aangetroffen..........die datums.....nee niet mijn ding. Dus lieve nicht Agnes, excuses voor al die keren dat de foute dag werd gekozen.....17 of 18 oktober, dat kwam dan zo uit,  maar ook  zoveel jaren na je dood blijft er de liefdevolle herinnering en, eh, voor ik het vergeet......doe Jan Wolkers de groeten!   Negentig jaar!   HET IS TOCH WAT!  Zet Agnes maar voor volgend jaar in de agenda om te herinneren: 18 oktober 2016: NEGENTIG JAAR.