donderdag 22 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 22 oktober

Mooie opname uit het archief van Beeldbank Leiden.......voor u even wat opgeblazen zodat de datails wat beter kunnen worden bekeken. De Villa draagt de naam "De Luwte". Om een idee te hebben van de ligging: u ziet links op de foto nog net een gedeelte van Villa Ruys,  in het midden Haesduynen met in de diepte nog Villa Kareol, waar ooit de Nederlandse Caruso, Jacques Urlus woonde. Daarnaast "De Luwte" en daar weer naastgelegen een stukje duingrond, waarop kortgeleden een nieuwe villa is verrezen......mooi uitzicht op het dorp hebben ze daar zeker! Maar.....nu de hamvraag......was De Luwte, inmiddels vermeerderd met een verdieping erop, eerder het  Vreewijk waarover de rest van deze aflevering gaat?


Jenni Camminga en Vreewijk , het is op de kop af 141 jaar geleden dat ze in Harlingen werd geboren. Altijd mooi om iemands geboortedag te herdenken. Jenni Camminga, dochter van stuurman Douwe Camminga en Albertje de Vrugt.........later runt ze een pension voor kinderen,  na eerst een carriére als verpleegster tehebben opgebouwd,  in Noordwijk en komt daar op 47 jarige leeftijd te overlijden.........mooi ondernemerschap van een -kun je toch wel aannemen- geëmancipeerde dame. En die villa.....Vreewijk?  Nog altijd niet uitgezocht wat er in later jaren van is geworden......excuses, misschien kunt u het voor deze eerzame blogger aanvullen.......ben benieuwd!

Het leven van Jenny Kamminga valt in een paar regels neer te pennen. Geboren in Harlingen op 22 oktober 1874 om 1 uur in de vroege morgen. Haar moeder Albertje de Vrugt wordt bij de bevalling bijgestaan door de vroed- en heelmeester Daniël Snijder, haar vader Douwe Kamminga, stuurman van beroep,  zwerft ergens op de wereldzeeën en kan zijn echtgenote niet terzijde staan. Jenny arriveert op 21 januari 1914 , als ziekenverpleegster vanuit Leiden in Den Haag waar ze bij de weduwe van der Heyden aan de Copernicusstraat 43 onderdak vindt. Niet voor lang: op 10 januari 1916 neemt ze haar intrek in Villa Vreewijk te Noordwijk aan Zee waar zij een zomerverblijf voor Kinderen en jonge Meisjes aanbiedt met als Doel: Gezellig Huiselijk verkeer. Vreewijk aan de Beethovenweg 3 wordt De Luwte aan de Boerhaveweg 21 waarna zij  op 21 december 1921, 47 jaren jong komt te overlijden.