donderdag 29 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 29 oktober

Wie helpt een blogger uit de nood.........1865 .......in  het Waterlands Nieuwsblad staat geschreven de aanbeveling  door de Kerkvoogden van Noordwijk aan Zee  met 'Den Hoogsten Eer' voor het nieuw aangeschafte orgel........en Noordwijkse Huizen altijd maar denken dat het in 1840 in de Kerk van Noordwijk Binnen werd geplaatst......dat komt ervan als je kennis  -vanuit los zand- via het internet bijeen wordt gejut. De laatste bezigheid al sedert het begin van de schepping tot gewaardeerd familieberoep is verheven. Hulp gevraagd..... Komen vast weer veel behulpzame reacties deze kant op......hoewel...... eerst maar terug naar de aflevering over: Gerrit Kuyper's Vigilante
Een goedgeconditioneerde vigilante kunt u bezigtigen op Zaturdag 26 April 1851 uit de nalatenschap van de rustend  Predikant bij de Hervormde Gemeente te Haarlem,  G. Kuyper. Zijn echtgenote Anna Cornelia Pennewart is hem twee jaar eerder in de dood voorgegaan.
Maar in 1840 wordt de Noordwijkse gemeente met een gift van het echtpaar Kuyper-Pennewart verrast: zij zijn de schenkers van het Knipscheer Orgel in de Grote- of Jeroenskerk. Dat weet u dan ook maar weer.

In 1819 wordt Gerrit Kuyper te Haarlem voorgedragen als predikant, reeds in 1826 gaat hij daar met emeritaat, een korte maar rijke carriére kun je wel denken. Wel sympathiek, zo'n orgel cadeaux te doen. Dank! Mag ik dan die vigilante......lijkt me ook leuk!


Daar zat die emeritus predikant dan samen met zijn egaa: achter de geraniums van een oude tuinmuur aan de Voorstraat 109, drie monumenten bij elkaar.



Die gegevens van hun doop krijgt u er zomaar bij! Aardigheidje! Stellen ze vast op prijs! Om het helemaal af te maken nog de huwelijksintekening in de kerk van zijn ouders.......meer kan Noordwijkse Huizen niet voor u doen! Was best veel werk!

De aflevering met Jan de Zwart en Pension Christina:
 
 
 

 Goed. Gaan we door over Pension Christina [dan Pension Klein] aan de Rembrandtweg. Naast allerlei groepen studenten en anderssoortige vakantiegangers was ooit ook de roemruchte organist Jan Zwart bewoner van het Pension. Hij ontdekte in de oude Kerk van Noordwijk Binnen het Knipscheer-orgel en werd getroffen door klank en akoestiek. Hij besloot ten gunste van Noordwijks inwoners én badgasten het orgel te gaan bespelen. 

Om te  besluiten met het Knipscheer Orgel en Kerkgemeente

Op zondag 8 november 1840 wordt in de de kerk van de Hervormde Gemeente in Noordwijk Binnen het zeer fraai en welluidend orgel, vervaardigd door de heer H. Knipscheer, van Amsterdam,  in gebruik genomen, een geschenk van de leden der  Gemeente.