dinsdag 20 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 20 oktober, Maximilian Harden Publicist en Liebermann in Noordwijk

Had u niet verwacht van Noordwijkse Huizen. Een uitstapje naar Duitsland......om precies te zijn een bezoek  aan Schloss Liebenberg.......mooi hoor een oktober-bummel in de voetsporen van journalist Maximilian Harden. U weet wel, dat kleine kereltje dat het hele duitse Keizerrijk in 1906 in opspraak bracht........vast en zeker tot dat inzicht gekomen op een wandeling langs het Noordwijkse strand in die vredige jaren waar hij volop kon genieten van rust en ruimte. Waar de rel dan over ging, in het kort voor u de hoofdlijnen:
In 1906 en de jaren daarna werd het Duitse Keizerrijk gechoqueerd door een reeks affaires – bekend geworden als de Harden-Eulenberg affaire – waarin militaire officieren en kabinetsleden werden beschuldigd en veroordeeld voor homoseksualiteit. Zes van hen pleegden zelfmoord en twintig mannen werden veroordeeld. Het was Maximilian Harden die deze affaire aan het licht bracht in een aantal artikelen waarin hij verdachtmakingen uitte aan het adres van de diplomaat  Philipp von Eulenburg-Hertefeld . Onder de Harden-Eulenburg affaire, of kortweg de Eulenburgaffaire, wordt de controverse verstaan rond een reeks van militaire en burgerlijke rechtszaken over homoseksueel gedrag ten overstaan van prominente leden van het kabinet van de hofhouding van keizerWilhelm II in de periode 1907 tot 1909. en Wikipedia kan u er nog meer over vertellen:
"Journalist Maximilian Harden bracht op 6 april 1906 in zijn tijdschrift Die Zukunft de vermeende homoseksualiteit van prins Philipp von Eulenburg-Hertefeld en graaf Kuno von Moltke aan het licht. Er volgde een opbod van beschuldigingen, met als gevolg dat de kring van homoseksuelen rond de keizer bekend kwam te staan als de ‘Liebenberger Kreis’, naar Eulenburgs slot Liebenberg, waar keizer Wilhelm en zijn hovelingen vaak bivakkeerden. Deze zogenaamde 'Hofkamarilla' zou een occulte politieke invloed op de keizer uitoefenen en zo het strijdbare imago van de monarchie ernstige schade toebrengen. De affaire, gevoed door ettelijke sensationele meineed- en lasterprocessen, wekte internationale belangstelling op en wordt dikwijls beschouwd als het grootste schandaal van het Duitse Keizerrijk. Het leidde tot de eerste grote publieke discussies over homoseksualiteit in Duitsland, vergelijkbaar met het effect dat het proces van Oscar Wilde in het Verenigd Koninkrijk sorteerde."


Maximilian Harden publicist, is ook met de tram in Noordwijk aan Zee aangekomen en op weg naar de familie Cassirer.
Vandaag smaakt u het genoegen in zijn ogen te mogen kijken. Geboren als Felix Ernst Witkowsky te Berlijn op 20 oktober 1861. Een klein tenger mannetje,  drukbezet, pendelt tussen zijn villa'tje in het Berlijnse Grünewald en zijn zomerresidentie te Noordwijk aan Zee. Vermaakt zich daar met zijn clubje gelijkgestemden: Max Liebermann. Paul Cassirer, Mevrouw Durieux-Cassirer, Theodor Wolf.
Hij schrijft er voor zijn tijdschrift "Die Zukunft" en  geeft overal lezingen over het "Europa von Heute und Morgen". Maar maakt zich minder vrienden dan vijanden.


Hij overleeft een aantal aanslagen op zijn leven maar op 30 oktober 1927 schrijft de dood zijn laatste regel. Een boeiende persoonlijkheid. U moet echt nog veel meer over hem gaan vinden!

Die Zukunft,  Maximilian Harden