zaterdag 24 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 24 oktober

Een aardig voorbeeld van 'wie' die riante villas in Noordwijk aan Zee voor vast of voor tijdelijk bewoonden is wel het echtpaar Lignac. Tot 23 september 1920 is Klein Zwitserland de tijdelijke residentie van George Otto Emil Lignac. Hij werd geboren op 31 augustus 1891 in Pasoeroean op Java als zoon van een burger-ambtenaar. Hij studeerde medicijnen in Leiden en trouwde op 10 oktober 1916 met zijn liefste Jetty, Henriette Rosa Enthoven. Zij werd op 18 april 1895 te Den Haag geboren als dochter van Maximiliaan Hendrik Enthoven en Adriana Hijmans, dochter van Martinus Hijmans, Heer van Wadenoijen die werktuigbouwkundig ingenieur was en directeur van de Pletterij L.J. Enthoven & Comp. alsook eigenaar van het technisch bureau 'Holland Automobile' in Den Haag en kwam in 1943 om het leven in Kamp Westerbork.

 Na hun huwelijk vertrok het jonge paar naar Indië waar George een baan kreeg als leraar aan een school voor inlandse artsen in Weltevreden (Batavia). Rond 1920 keerde het echtpaar Lignac terug naar Nederland waar George conservator en privaat-docent werd in de pathologische anatomie en de gerechtelijke geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1934 wordt George daar benoemd tot gewoon hoogleraar pathologische anatomie als opvolger van Nicolas Philip Tendeloo. Het echtpaar Lignac kreeg twee zoons, George(1917) en Leo geheten. In 1921 treedt hij op als getuige deskundige in de vergiftigingszaak te Lisse, een zaak die u niet mág missen!
 

 Het echtpaar Lignac kwam op 5 september 1954 om het leven bij een vliegtuigongeluk bij Shannon-Airport in Ierland. Hun vliegtuig crashte vlak nadat het na een tussenlanding was opgestegen voor een KLM-vlucht van Amsterdam naar New York.

Villa Klein Zwitserland was zeer gunstig gelegen met prachtig uitzicht aan den Ouden Zeeweg te Noordwijk aan Zee , in de onmiddellijke nabijheid van het eindstation der Electrische Tram. Op enkele minuten afstands van de zee en tegenover het drukbezochte tennisveld, en.....ook niet onbelangrijk: Ze was te huur! Voor honderd gulden in de maand mocht je er inclusief meubilering van genieten! Dat deed de familie van Dr. Lignac. Lees over hun opzienbarende geschiedenis meer in de volgende aflevering!
Koloniehuis van het Centraal Genootschap "Noordwijk" huisvest 47 uit de afdelingen Lisse, Rotterdam, Utrecht en Velp. 25  kinderen van de Coop. Broodb. en Verbruiksv. "Vooruitgang" mogen worden verpleegd, gedurende 4 weken in deze  gezondheidskolonie te Noordwijk aan Zee.
Mooi was dat......een koloniehuis voor bloedarme, zwakke kinderen....bleekneusjes- om  het maar eens in goed Noordwijks te vermelden. Zes en veertig stuks konder er worden ondergebracht in  de door het  Centraal-Genootschap gehuurde dubbele villa 'Noordwijk"aan de Oude Zeeweg in Noordwijk aan Zee.
Het was een hele klus: vijftig bleekneusjes in bedwang houden, dat lukte aardig maar het gevaar kwam van buiten  af: 7 knapen van 10 tot 13 jaar zagen  kans leegstaande villa's te  beroven. Hoofdpijn hebben ze  naast de cel  zeker aan overgehouden. Zestien flessen wijn dronken de rovers......

DE blog zou de blog niet zijn als u niet al vroeger of later met het gebouw had kennisgemaakt.  Hier alvast  het knipsel uit het Rotterdamsch Nieuwsblad.


Koloniehuis van het Centraal Genootschap "Noordwijk" huisvest 47 uit de afdelingen Lisse, Rotterdam, Utrecht en Velp. 25  kinderen van de Coop. Broodb. en Verbruiksv. "Vooruitgang" mogen worden verpleegd, gedurende 4 weken in deze  gezondheidskolonie te Noordwijk aan Zee.