dinsdag 27 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 27 oktober

 
Men is druk doende den inventaris van de Prinses naar Noordwijk over te brengen. Een jeugdherinnering, een schrijftafel die zij in haar jonge meisjes-jaren gebruikte, moest ook mee.
Noordwijk met een vraagteken. Heeft Noordwijk ooit woongelegenheid geboden aan Prinses Juliana? Wie weet, maar hier wordt waarschijnlijk Katwijk bedoeld.
Ze kwam er vaak, Prinses, de latere Koningin Juliana, type haar naam bij het zoekprogramma van de blog Noordwijkse Huizen, en u zult verbaasd staan.......razend populair , met bevriende vorsten of tussen de bloembollen, altijd vrolijk, maar wonen - echt wonen- dat nu weer niet:
Een impressie.
H.K.H. Prinses Juliana brengt op een doordeweekse zaterdag in de maand april van het jaar 1932 een bezoek aan de bloemententoonstelling op het Florapark te Noordwijk. Geen idee wie de 'PR' hanteerde in die dertiger jaren, maar in welke krant ook, Noordwijk komt er wervend in voor. Ook héél wervend was de aankondiging voor het Prijsbillarten in Café Flora anno januari 1898. Groot succes!!!


De Belgische Koningskinderen komen voor Nederlandse les logeren bij de burgemeester  Van de Mortel en zijn gezin in  Noordwijk: Cornelis van Vliet ontwerpt het strandpaviljoen waarin de Koninklijke gasten vertoeven tijdens de zonnige zomervakantie.

Wat ik ook weer tegenkwam was 'Het Stalhuis' op het hoekje Nieuwe Zeeweg/Duinweg. Het jaar is 1939 en Nederland bereidt zich voor op de mobilisatie . De vorstenkinderen Juliana en Bernhard bezoeken ons
met bloemen versierde Noordwijk.

( Anno 2011 volgt nog als aanvullende info: "In de mobilisatietijd was dus het bureau van de derde compagnie van het tweede bataljon van het 4e Regiment Infanterie (cp.-3-II-4R.I.) gevestigd in de Christelijke Lagere School aan de Nieuwe Zeeweg." F.N. Oorschot.)