maandag 19 oktober 2015

De Competitie, Noordwijk 19 oktober


Een blog die met de dood begint en ook eindigt....een zeldzaamheid in de blog Noordwijkse Huizen. Toch ook een makkie voor de bloggist, het blijft vakantie, ook voor pensionado's....zou ook best wel zin hebben in Mexico, of zoiets; weer eens een andere plaats om een opfriscursus Spaans te gaan volgen......of Cuba, of Brazilië soms kun je intens verlangen naar de warmte in een ander continent en de warmte van het leven daar, net dat beetje meer samba dan wij er hier in de lage landen  uit kunnen stampen op onze klagende klompen......heimwee naar de wereld, het kan je zomaar overvallen op een grijze 19e oktober in Noordwijk.   De dag om afscheid te nemen van oud buurman Jan, te jong om op die laatste reis te gaan....een hart vol herinneringen... met dank voor die lekkere haringkies.........perfect gebakken, zo vers na de reis in je schuurtje en ons over het heggetje aangereikt.....behouden vaart Jan. Vaarwel!
                  
19 Okt 2008
19 Okt 2008
zondag 19 oktober 2008. De Kroon Houtwarenfabriek. Vandaag een knallende opening! Moordaanslag in Houtwarenfabriek de Kroon. Met drie revolverschoten nog wel! Gelukkig een goede afloop, maar toch! Wat is dat toch ...
19 Okt 2010
19 Okt 2010
dinsdag 19 oktober 2010. Kerkhof Kapelletje. Misschien herkent u het interieur van dit kapelletje. Wanneer u er een bezoek aan brengt, let dan eens op het mooie plafond, zeker de moeite waard om er uw ogen naar op te ...
 

Terug in de tijd: De Kroon Houtwarenfabriek Vandaag een knallende opening!
Moordaanslag in Houtwarenfabriek de Kroon. Met drie revolverschoten nog wel! Gelukkig een goede afloop, maar toch! Wat is dat toch met die Noordwijkse fabrieken. Daar rust geen zegen op!

woensdag 10 juli 2013


Moordaanslag op de PoppetjesfabriekBartholomeus van Donkelaar, hoofdboekhouder , wordt door de commissarissen der N.V. de Noordwijksche Speelgoederen- en kleine Houtwarenfabriek "De Kroon", te Noordwijk op 1 april 1913, voorlopig tot waarnemend directeur benoemd.  Kort daarvoor, op 9 november 1912 plaatst de Noordwijksche Houtwarenfabriek "De Kroon" in het Nieuws van de Dag het bericht dat zij de heer G. Varkevisser te Katwijk a/Zee met ingang van 7 november heeft moeten ontslaan, op grond van unfaire handelwijze ten opzichte zijner verplichtingen als Agent.
Agent Varkevisser voelt zich getergd door de daad van de boekhouder en besluit wanhopig tot tegenactie, resulterend in dit bericht in de krant:
"Moordaanslag te Noordwijk a. Zee. Vrijdagavond heeft een moordaanslag plaats gehad op den boekhouder van de Houtwaren-fabriek „De Kroon" te Noordwijk aan Zee. De dader heeft drie revolverschoten gelost op genoemden heer, doch zonder ernstige gevolgen. De vermoedelijke dader is Zaterdagmiddag in verhoor genomen, waarvan de uitslag nog niet geheel bekend was. Er schijnen geen plannen tot diefstal bestaan te hebben, maar enkel wrok. De vermoedelijke dader, zekere V. toch, was eenigen tijd filiaalhouder te Katwijk geweest voor bovengenoemde firma, doch ontslagen. Op deze wijze vermoedt men heeft hij wraak willen nemen.
Binnenland. 20 Jannari.,Krantentitel: X Rotterdamsch nieuwsblad,Datum, editie: X 21-01-1913, Dag`
Ach en ware het zo geweest dat mijn computer het zou doen, dan kreeg u over deze geschiedenis nog veel meer te zien en te horen.  Even proberen wat ongemakjes weg te werken en dan is Noordwijkse Huizen op volle kracht! Wens maar veel sterkte!
  

In het pand waarin voorheen de conservenfabriek Anna was gevestigd volgde de doorstart als de aardewerk- en porceleinfabriek de Kroon, opgericht door E. Estie en vervaardiger van decoratief kunstaardewerk dat in grote lijnen identiek was aan dat van de Zuid-Holland te Gouda.


De Plateel Ontwerper Henri Leonardus August Breetvelt vestigde zich blijvend in Noordwijk waar hij woonde aan de Oude Zeeweg.