zondag 31 januari 2016

Badplaats Noordwijk, 150 Jaar Jong, Koor en Krantenknipsels

Zondag en kerkbezoek. Het kerkkoor van de N.H. Kerk in 'Binnen'  staan met naam en toenaam vermeld in een oud krantenknipsel. Wie wordt daar niet blij van op deze laatste januaridag van 2016.  Noordwijkse Huizen krijgt het in de brievenbus, pakketje zonder afzender met knipsels uit de krant....schat de periode van verschijnen begin jaren negentig van de vorige eeuw. Altijd dankbaar, leuk om deze informatie weer onder de aandacht van de lezers te kunnen brengen. Iemands opa, oma of andere familierelatie moet hier terug te vinden zijn. Mooie tegenhanger ook van het Van Konijnenburg geweld in de voorgaande afleveringen.......maar ook die familie is in  Noordwijk-Binnen met hun zaken begonnen......lees er de blog Noordwijkse Huizen maar eens op na.  Wordt dus gezellig puzzelen met het hele gezin; kopje thee erbij met een biscuitje........veel plezier!

vrijdag 29 januari 2016

Badplaats Noordwijk, 150 Jaar Jong, Konijnenburg, Bussink, van Assendelft de Coningh

Ton Schild meldt: De dame rechts is Antonetta van Konijnenburg, rechts haar broer Jan, links achter Opoe van Konijnenburg-van Dijk en rechts, het gebouw met de luiken is natuurlijk het Badhotel van Konijnenburg.
De dame rechts is Antonetta van Konijnenburg, je kan gevoeglijk aannemen dat de vernoeming van Antoinette Elizabeth Bussink naar deze tante van moeders kant is.... Een andere zuster van haar moeder is Adriana Elisabeth, wiens  levensgeschiedenis wordt bezongen in het boek "Vloed" van schrijfster Susan Smit. Mooie uitdaging om de gebeurtenissen in Nederlandsch-Indië uit de vorige eeuw te gebruiken voor het vervolg op "Vloed"!  Gewoon doen. Komt vast nog eens een OSCAR van!

Een reisje van Singapore naar Fremantle met het motorschip Gordon in 1926....met 11 uur vertraging! Lijkt gezien de afstand, niet heel bezwaarlijk.

Ook zij eindigen als slachtoffer van de oorlog:
U komt haar uiteindelijk tegen in de opgaven van de in kamp Tjideng te Batavia verblijvende slachtoffers van de oorlog. Haar echtgenoot is overleden op 16 mei te Kario/Haroekoe. Treurige berichten.


donderdag 28 januari 2016

Badplaats Noordwijk 150 Jaar Jong, Van Konijnenburg, Loopbaan Bussink

In het leven van B.H. Bussink doen er zich nogal wat kwestie's voor. De Kwestie van de "Het nieuwsvan de dag -voorheen De Indische Courant) rond 1900, gevolgd door de Noordwijkse Strandkwestie en hier en daar nog wat avontuurtjes eindigend met de scheiding van zijn echtgenote Johanna van Konijnenburg.........talloze krantenartikelen kom je over de goede man tegen.......leuk werk voor een regenachtig dagje.
De Noordwijkse Strandkwestie staat nog in de kinderschoenen als de uit Doetinchem afkomstige B.H. Bussink  die is gehuwd met  Johanna van Konijnenburg dochter van de erflater van het erfgoed aan horeca-ondernemingen te Noordwijk aan Zee.  Hij voert het beheer en neemt  ook direct partij   in de dan in Noordwijk gevoerde strandoorlog.
Oprichting Bad-Hotel Noordwijk aan Zee, te Noordwijk; kapitaal 45.000, waarvan 9000 geplaatst; oprichters B.H. Bussink en de Erven W.H. van Konijnenburg.

Huwelijkseinde!


woensdag 27 januari 2016

Badplaats Noordwijk 150 Jaar Jong, Van Konijnenburg, Terminus, Bussink en Batavia

Het is op 25 juni 1910   dat de heer B.H. Bussink uit Doetinchem, het opperste beheer gaat voeren over eene vennootschap aangegaan tot uitoefening van het hotelhoudersbedrijf en de bediening der zeebaden en strandstoelen onder de firma W.H. van Konijnenburg....... B.H. is de schoonzoon van de in 1904 overleden horeca-magnaat van Konijnenburg. De persoon waaraan het ontstaan van Noordwijk als badplaats 150 jaar geleden aan wordt toegeschreven.

Het huwelijk met zijn dochter  Johanna van Konijnenburg is in 1895 gesloten en met volmacht.  "Getrouwd met de handschoen" zoals er in die tijd over werd gesproken. De bruidegom vertoeft in Nederlands-Indië en de dochter thuis in het vertrouwde Noordwijk. 
De bruid reist haar echtgenoot na met het stoomschip 'Burgemeester den Tex' dat op 23 maart 1895 uit Amsterdam vertrekt met bestemming Batavia.



Het gezin krijgt op 25 juni 1902 een dochter met de namen Antoinette Elizabeth Bussink.
Hun zoon Albert Willem Hendrik Bussink,  wordt geboren op 13 augustus 1896 te Batavia.
Is er een van een terugkeer naar Noordwijk sprake in 1910......Mevrouw Bussink nu verblijf houdende in Villa Rozenhof zoekt een bekwame en flinke dienstbode...misschien dreigen er al donkere wolken aan de huwelijkshemel. Wie het weet mag het zeggen. Het huwelijk wordt in 1928 door echtscheiding ontbonden. 
Het levenseinde komt voor Bernardus Hermanus Bussink op 7 december 1922, 53 jaren jong. Over de tussenliggende jaren en over de carrière van Bernardus H. Bussink valt nog heel wat  meer te vinden, hier  slechts wat bescheiden informatie.
Na de scheiding is er een woning aan de Alataslaan 4 te Buitenzorg en in 1935 vervoert de 'Johan de Wit'  moeder en zoon Bussink richting Nederland.  Toch keren zij beiden naar Indonesië terug, waar tevens hun levenseinde wacht.

Beiden komen om het leven als slachtoffer van de oorlog:


Johanna Bussink-van Konijnenburg 1866-1944
Oorlogsslachtoffer
Geboren op 22 december 1866 te Noordwijk
Overleden op november 1944 te Batavia, kamp Tjideng
Achternaam Bussink-van Konijnenburg
Voornamen Johanna (J.)
Gedenkboek 40
en
mr. A.W.H. Bussink die als
AchternaamBussink
VoornamenAlbert Willem Hendrik (A.W.H.)
RangLs.Sld.
Militair onderdeelKNIL.
Gedenkboek
38

Waar het het verlenen van een vergunning betreft voor het Café-Restaurant Terminus, waarmee deze hele levensgeschiedenis begonnen is, bleek er binnen de gemeenteraad van Noordwijk nogal wat discussie te zijn gevoerd......die discussie zou zich die eeuw nog vaker herhalen, Terminus  is dan al lang in andere handen overgegaan. 

Op de loopbaan van B.H. Bussink en het leven van zijn dochter  Antonette Elizabeth  komt Noordwijkse Huizen in volgende afleveringen terug.