maandag 7 december 2009

Palacehotel, Onder Den Sint Maarten

Geen surprise dit keer, maar wel een blijde verrassing. Wat komt 'Noordwijkse Huizen' tegen in het verhaal over het pasgeopende 'Palace Hotel'? De complete meubilering en stoffering was in handen van 'Onder Den Sint Maarten' en dat was niet zo maar niks. Het was de meest trendy interieurinrichter van die tijd die in een periode van groei de fabriek op commerciële gronden had verplaatst van Zaltbommel naar Haarlem .

Als toegift komt nog de grote teen van 'Noordwijkse Huizen' ter sprake. In de prille jeugdjaren kwam die vaak, met paarskleurende gevolgen, in botsing met een centimeters grote bout die uit de vloer van de ouderslaapkamer omhoog stak. Bevestiging van de -dwars door het plafond heen- lichtkroon van brons en glas en lood- in de onderliggende huiskamer. Gekocht op een verkoping in een hotel. Ergens net na de oorlog. Tweede hands armoe, maar toegegeven: goede smaak! Als dat er maar 'geeneen' is geweest uit 'Palace' en van 'Onder Den Sint Maarten'!
NB:
De lamp! Na jaren toch eindelijk ontdekt op deze interieurfoto uit het Noordwijkse Oranjehotel : dat is 'm nou....die hanglamp. De hanglamp die heel wat traantjes te voorschijn heeft gebracht.......arme grote teen......maar de lamp is verdwenen, zonder overlevering......zonder overlevenden......die er over na kunnen vertellen! Allemaal weg! Gewoon allemaal weg!