Van Rozeknop gaat u vandaag naar Rozenburg, een bescheiden straatje in de schaduw van de van de Mortelstraat. Voorzien van lommerijke voortuinjes en begonnen als deel van de zestien Bouwkaswoningen die in Noordwijk werden overgedragen aan de eigenaren cq bewoners.
vrijdag 30 november 2012
donderdag 29 november 2012
Vereeniging Rozeknop
Het is een wonderschone avond geworden daar in het Juvenaat. Met een toneelstuk in 4 bedrijven "H. Hedwig", waarvan je gemakshalve dan maar aanneemt dat die H. voor Heilig staat. Was het bijvoorbeeld de H. van Heintje dan kreeg het stuk onmiddellijk weer een heel andere lading! Gymnastiekoefeningen en een mooi gezongen Avond - Cantate. Het kan niet op! Uitputtend.....meer is er over Rozeknopje in de kranten niet te vinden!
woensdag 28 november 2012
De Tuin van Pieter Groeneveld.
Bij het Regionaal Archief Leiden kunt u deze afbeelding bewonderen van de woning van Pieter Groeneveld. Een belangrijk heer voor Noordwijk. U zult het in deze aflevering gaan ontdekken. Hij verkoopt Hyacinthen van zijn tuin en bekleedt vooraanstaande functies tot zijn overlijden in 1841.
Wel heel bijzonder mag worden genoemd zijn functie van correspondent voor Noordwijk van de 'Maatschappij: Tot Heil der Vrouwen' !
Na een ziekte van 5 weken overlijdt hij op 28 augustus 1841 te Noordwijk in de leeftijd van 67 jaren. Het bedrijf komt op naam te staan van schoonzoon de Heer Jacob van Tricht. Vervolgens komt de Heer Willem Anne Weijers de gelederen versterken en tenslotte verschijnt Jan Everwijn in de Vennootschap tot het drijven van Handel in Medicinale Kruiden en Droogerijen.
dinsdag 27 november 2012
Via Noordwijk naar Suriname
Het is Mevrouw van Oosterzee die Noordwijkse Huizen nieuwsgierig maakt. Wat komt mevrouw in Noordwijk doen. Waar woont ze. Dat laatste moet nog worden ontdekt maar over het doel van haar komst is meer te vinden. Haar echtgenoot wordt in 1871 benoemd tot griffier bij het kantongerecht te Noordwijk. Jan Wouter van Oosterzee is op 24 maart 1845 te Rotterdam geboren en in 1871 te Leiden gehuwd met Louise Guillemette Cornélie Domis. Op 23 maart 1872 wordt in Noordwijk hun zoon Mattheus Henrik geboren. Al spoedig daarna vertrekt het gezin uit Noordwijks dreven.
Appingedam is de nieuwe bestemming door de benoeming van Mr. J.W tot rechter aldaar. Na het overlijden van zijn vrouw hertrouwt hij in 1907 met Henriette Mathilde Micheline Rappard. Zijn carrière brengt hem naar Suriname en tenslotte weer terug naar Nederland waar zijn leven te Nijmegen ten einde komt.
maandag 26 november 2012
Wasdag in de van Leeuwenstraat
Van Leeuwenstraat Noordwijk Binnen |
Maandag-Wasdag, dat was vroeger -heel vroeger. In de van Leeuwenstraat, de straat met de grote gezinnen, was het harde werk van de huisvrouw op maandag te bewonderen. Pluimpje voor die noeste werksters!
zondag 25 november 2012
CHEF RÔTISSEUR André Julien
Op 26 april 1958 kregen een aantal personen uit Noordwijk een titel van het Nederlands Kapittel van de Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs: de burgemeester mr. G.E.W. van Berckel, reder mr.I. Möller, consul-generaal van Denemarken, mevrouw M. Tappenbeck-Hoekstra en last but not least de heer André Julien chef de cuisine van het Huis ter Duin te Noordwijk. Laat uw "Huizen" nu al een eeuwigheid op zoek zijn naar de naam van die goede man. Hij hoort vast bij het verhaal dat u al eerder onder ogen kwam....de zoektocht naar de kleine chef-kok uit die roerige jaren zestig!
Nu de zuid-wester storm aan uw ramen rammelt krijgt u vast trek in een avondje luxe tafelen bij kaarslicht en open haardvuur. Kunt u twee dingen doen.....voorzichtig in de vriezer kijken wat er voor culinairs uit kan worden getoverd en vanmiddag zelf achter het fornuis gaan staan of .......even bellen met een gerenommeerd etablissement dat u die geneugten kant en klaar wil bieden tegen inlevering van wat sinterklaasmuntjes.... kunt u misschien ook nog wel een titel kópen: Wat dacht u van "Ridder in de Orde van de Zeester"?
De "Witte Brigade"Huis ter Duin 1950 |
zaterdag 24 november 2012
Geitenfok Zuid-Holland
vrijdag 23 november 2012
Engelandvaarders
Deze Engelandvaarders uit de bevrijdingsoptocht in Noordwijk komen ook uit de collectie van het Regionaal Archief Leiden.
"Waarom haar jongste spruit Margriet heet", in het babbeltje met de prinses volgt de verklaring: "de witte margriet was gekozen om als symbool te kunnen worden gedragen ter ere van de gevallen helden en martelaren in Nederland en in onze strijdmacht" De naamgeving van Margriet vloeit daar uit voort.
Abonneren op:
Posts (Atom)