zaterdag 20 augustus 2016

Badplaats Noordwijk 150 Jaar Jong , Koude Douche voor Architect Stedelijk

De dappere aardappel-eetsters uit de voorgaande aflevering krijgen, in dat wat kenners de grootste schepping van Adriaan Willem Weissman wensen te noemen, het Stedelijk Museum van Amsterdam, min of meer een koude douche.  Het stedelijk is rond 1895 ontworpen door A.W. Weissman, ook dé architect van de Badplaats Noordwijk - waar dit jaar  - met sprankelend elan de viering van het 150 jarig bestaan  als  BADPLAATS in de publiciteit wordt gebracht.   De uitbreiding van ZIJN STEDELIJK,  ontworpen door Benthem Crouwel Architekten is in de volksmond herdoopt tot 'De Badkuip' .
Kan het toepasselijker? Jammer alleen dat Noordwijkse Huizen de naam van de oorspronkelijke ontwerper nog niet in één van de vieringen heeft horen noemen....... ter vergroting van het respect voor de vormgever  van de badplaats nóg maar een keer de opsomming van alles dat met het ontwerp van Adriaan Willem Weissman  en de eerste beginselen van het ontstaan te maken heeft......... Van een koude douche naar een warm bad, maak me blij.....begin maar op:

maandag 14 maart 2016


Badplaats Noordwijk 150 Jaar Jong, Adriaan Willem Weissman


Badplaats Noordwijk, 150 jaar geschiedenis!
Helemaal niets aan toe te voegen. Herlees de aflevering van 14 maart 2014.........Een Tentoonstelling in 1883
Adriaan Willem Weissman.

Na de jarenlange lobby van Noordwijkse Huizen voor de architect Adriaan Willem Weissman ( dubbel s en één  n)  in de blog Noordwijkse Huizen,  zoals meest recent nog op 21 februari 2014 met de volgende tekst: "Niet vergeten hoor: als straks alle prijzen en subsidies zijn verdeeld en er weer een of andere achtentachtigtig jarige herdenking stichting badplaats wordt georganiseerd zul je zien en beleven dat uitsluitend Burgemeester Pické en hotelbaas Tappenbeck worden genoemd........Adriaan Willem Weissman zal wel weer worden vergeten......dus beste organisatoren van evenementen......mag er ook een beetje aandacht komen voor de architect van de badplaats Noordwijk.....niet vergeten hoor!" Volgt  "per omgaande" een antwoord in de Blauwdotter, Winter 2014,  nr 168, bladz. 9.  In  het artikel van eindredacteur Peter Mulder (Pjotr van Het Noordwijk Blog) wordt een aardig overzicht gegeven uit een veelheid van blogartikelen die ooit aan de architect zijn gewijd - vermeerderd met dankbare aanvullingen.
Nieuwsgierig naar al die andere blogs? Hier een beknopt overzicht te beginnen met:

woensdag 19 februari 2014


Opzichterswoning van Adriaan Willem Weissman

Architect Adriaan Willem Weissman tekende voor het ontwerp van de Badplaats Noordwijk.  Zijn in samenwerking met de  architect J.H.T.Löning uitgevoerde ontwerp "Am Meer" een inzending in antwoord op een landelijke prijsvraag uitgeschreven door het Bestuur der Maatschappij tot Exploitatie van Duingronden te Noordwijk werd bekroond met de eerste prijs. Dat weet u natuurlijk dankzij Noordwijkse Huizen al héél lang. Maar kijkt u vandaag nog eventjes mee naar dat plan. Kijk eens hoe groot het terrein was dat het "Kurhaus" mocht bevatten. Huis ter Duin als centraal punt gelegen op het hoge duin direct aan strand en zee. Onder aan het duin aan de Oude Zeeweg, opzichterswoning 1 en dan in het duin onderaan de hoogte van de Prins Hendrikweg opzichterswoning 2.
De huisjes werden herkenbaar naar tekening gebouwd, het huisje aan de Oude Zeeweg is -ook nu- moeiteloos terug te vinden, gelegen ongeveer tegenover de ingang van de begraafplaats. Het huisje uit de omgeving van Villa Stirum aan de Prins Hendrikweg is -geloof ik- onder de slopershamer gevallen.....zal het voor u uitzoeken. Zoekt u ook even mee naar de herkenningspunten uit het oude plan van Weissman in het moderne Noordwijk? Leuk!
 
NB: Het is pas vandaag, de dag van de Open Monumenten in Nederland dat mijn surfend oog op het wijde wereldnet dit compliment aan Noordwijkse Huizen tegenkomt! Ten tijde van de publicatie van deze opsteker dreef "NH"rond op een wijde oceaan.....en later ontbrak opnieuw de tijd om eens -rustig- rond te kijken....maar goed....wat in het vat zit verzuurt niet, dus leest u vandaag mee:


 

• Het Witte Huis in Bruin, 23-01-14;

• Sinterklaas is jarig, 05-12-13;
. A.W. Weissman en Noordwijk , 12-01-13 ;

• Maatschappij Noordwijk: Duingronden , 23-11-11 ;


• Maatschappij Noordwijk: Aanbesteding , 23-11-11 ;

• Maatschappij , 22-11-11 ;

• Nette Meisjes voor Hotel het Witte Huis; 02-08-11 ;

• Hotel Pension Het Witte Huis, 12-02-11 ;

• Noordwijk en Haar Architecten , 21-11-10 ;

• Mooie Villa's in Beeld , 02-11-10 ;

• Villa Weismann of Villa Weissmann , 30-06-10 ;

• Het Witte Huis, de inboedel, 29-05-09 ;

• Signatuur: A.W. Weismann , 27-04-09 ;

• Koningin Astrid Panorama , 22-02-09 ;

• Huis ter Duin en de Bollenschuur, 20-01-09 ;

• Huis ter Duin en Laiterie Duin en Daal, 19-01-09 ;

• Huis ter Duin en Bäderarchitektur, 18-01-09 ;

• Huis ter Duin en de Weidebrug, 17-01-09 ;

• Het Huis ter Duin en A.W. Weissman, 16-01-09 ;

• Het Witte Huis en A.W. Weissman, 04-10-08 .