zondag 29 juni 2008

Huize Remotus

Over Dr. Oldenboom en zijn Sanatorium leest u meer in Delpher Tijdschriften - De Hollandsche revue jrg 10, 1905, no 7, 23-07-1905
[1912]
Een grensgeval, hoewel op Noordwijkerhouts grensgebied staande een bij Noordwijkers zeer bekend gebouw. Van oorsprong bedoeld als
Sanatorium voor dr. Oldenboom. De architect was K.P.C. de Bazel Adres: , Noordwijkerhout.
Het Sanatorium bood in het jaar 1908 werk aan de werkman Wijbren Hogerhuis . Hij was een tiental jaren eerder slachtoffer van een gerechtelijke dwaling, werd ten onrechte veroordeeld voor doodslag en inbraak.

Restauratie: Op donderdag 26 juni 2008 is een belangrijke fase bereikt in de restauratie van Huize Remotus in Noordwijkerhout. Met een grote kraan is een torentje geplaatst op het dak van het pand. Daarmee zet de eigenaar zijn eigen ‘handtekening’ op het gebouw.
Huize Remotus, op de hoek van het Westeinde met de Hoogweg in Noordwijkerhout, wordt momenteel geheel gerestaureerd. De afgelopen decennia stond Remotus bekend als ‘Het Parkhotel’, dat jarenlang als pension in gebruik was. In 2001 werd het toen leegstaande pand verkocht aan Harrie Vink, ook eigenaar van het voormalige hotel Dijk en Burg tegenover Remotus.
Vink liet het landhuis Dyckenburch in oude luister herstellen en betrok het huis eind 2006. Het Parkhotel moest van de gemeente Noordwijkerhout eigenlijk worden afgebroken. Maar uit onderzoek bleek echter dat Huize Remotus een bijzondere architectuur heeft, waarop Vink besloot ook dit pand compleet te restaureren.
Aanvulling:
Nieuwe Info . Een beginnend blogger vergist zich regelmatig, een gevorderd blogger ook! Het Sanatorium en de woning van mejuffrouw Elink Schuurman, ze blijven moeilijk uit elkaar te houden! Misschien komt uw Noordwijkse Huizen nog eens met de goede conclusie!