maandag 30 juni 2008

Huize Kareol, Jacques Urlus


Op 'evist, een aantal jaargangen geleden schreef Ton Meijer al over Jacques Urlus, de Noordwijkse Pavarotti van de vorige eeuw. Heel veel weet ik over de ster! Zijn ouders, overgroot ouders, echtgenote, kinderen en kleinkinderen. Ik lepel het zo voor u op. Maar gegevens over Kareol waren lastiger te vinden.

Maar inmiddels is bekend dat het gebouw in 1928 door de architect Leen Tol uit Lisse in opdracht van de heer C. Colijn werd ontworpen en het de naam 'De Branding' kreeg. In 1933 kwam het in het bezit van de heer Urlus die het herdoopte in 'Kareol'.

Uit het geheugen van Tilburg citeren we de volgende tekst:
"In 1920 betrok Jacques het door hem gebouwde riante huis Kareol
Utrechtseweg 64 te Hilversum. Het bevatte een garage, tennisbaan, kennel, paardenstal en ook een kleine concertzaal en is daarom later ook bewoond door Frans Vroons, eerste tenor van de Nederlandse opera., die vaak kunstenaars op bezoek had, onder anderen Francis Poulenc. Kareool is de naam van Tristans kasteel in Bretagne in de opera ‘Tristan und Isolde', van Wagner. Het pand is gesloopt. Een tweede huis - villa Henny - had Jacques sinds 1914 in Noordwijk. Dat huis werd op 7 juli 1933 vervangen door een zeer riant huis - eveneens genaamd Kareol - gelegen aan de Oude Zeeweg 38 .
In 1929 schreef Jacques een autobiografie getiteld ‘Mijn loopbaan' .Het is geen droge opsomming van feiten maar een zeer leesbaar boek, dat ook een gefundeerd oordeel bevat over solisten en dirigenten. Op 6 juni 1935 overleed Jacques te Noordwijk, nog slechts 68 jaar oud.. Zijn lichaam werd bijgezet in 'Het Mausoleum , een granieten grafkapel op de begraafplaats van de r.k. parochie van de H. Jeroen aan de Gooweg te Noordwijk. Gezien het belang, dat zij daaraan hecht heeft de parochie het onderhoud van de kapel van de familie overgenomen. Henny Jacobs overleed te Hilversum op 17 mei 1944. Ook zij rust in de grafkapel evenals haar kinderen en schoonkinderen."
Klein Wondertje:Doe mij nu eens een groot plezier: Luister even naar de stem van de grote zanger. Onvoorstelbaar een opname, ooit gemaakt op wasrollen, nu probleemloos af te spelen via uw computertje. Wat er zoal omging in het gezin Urlus is niet bekend, hoewel de hier te beluisteren opname van Moeder de wijn was al te vurig , wel heel wat te denken geeft! (het lied is inmiddels niet meer terug te vinden op het net vandaar die vrije keuze voor U.) Gelukkig kan YOU Tube met veel meer opnamen de faam van Urlus bevestigen!

Kareol is na jarenlang als politiebureau in gebruik te zijn geweest in de afgelopen jaren keer op keer van eigenaar veranderd en huisvest thans de organisatie Mavim . Het goede nieuws is echter dat het gebouw nog altijd op zijn oude vertrouwde plek is blijven (be)staan.