woensdag 14 oktober 2009

De Twijfel en de Meisjesschool

Het is allemaal begonnen in de eerste klas van de lagere school. Ooit sprak een welwillende leerkracht uw scribent toe met de historische woorden: "Kind als jij goed je best doet zul je op latere leeftijd nog eens eer en aanzien vergaren met een Blog op Internet". Welk een vooruitziende geest en een treffend compliment. Uw schrijver raakt geroerd.
Maar geen schoolgebouw ooit door 'Noordwijkse Huizen' bezocht ter vergaring van al die kennis valt nog in volle glorie te bezichtigen. Geeft niet. Jongens- of meisjes, openbaar of christelijk van grondslag, verdwenen zijn ze allemaal, op één na, 'De Witte School' ! Niet echt leuk is het zoeken naar de architecten van die reeds lang gesloopte onderwijspercelen.

Dus help even bij het situeren van het ontwerp van Arnoldus Antonius Maria Bruning [1857-1944]. Hoort het gebouw op de bovenste foto erbij? Als hulp bij de vergelijking een opname van de 'Maria Stichting' te Haarlem, een ontwerp van dezelfde architect.

Naschrift:
Lida's onderstaande reactie geeft deze link weer: Meisjesschool met dit bericht:
dit bijbehorende drama mag u niet worden onthouden:

1 opmerking:

  1. Eindelijk een foto van mijn lagere school. En nog nooit zo`n goeie gezien. Volgens mij bestaan er niet zoveel foto`s van.
    Die St. Josef Stichting is volgens mij inderdaad de Mariaschool (meisjesschool) Zie:
    http://leiden.courant.nu/index.php?page=1&mod=krantresultaat&q=noordwijk+meisjesschool&datering=&krant=&qt=paragraaf&pagina=&sort=datum+asc%2Ckrant+asc%2Cpagina+asc&doc=5&p=1&paragraaf=63&y=472

    BeantwoordenVerwijderen