vrijdag 31 augustus 2012

Edward Henry Gordon Craig in Noordwijk

Edward Henry Gordon Craig (16 January 1872 – 29 July 1966) en Isodora Duncan
Edward Henry Gordon Craig verblijft in Noordwijk in "Villa Marie" bij Isodora Duncan die haar Berlijnse Dansschool in het Grünewald heeft verlaten om hier de geboorte van haar kind af te wachten. U bent er in dit BLOG regelmatig mee lastig gevallen! U weet er alles al van -vergeten?- gewoon naar GOOGLE gaan, intikken Noordwijkse Huizen Isadora Duncan en u krijgt ze allemaal! Het door haarzelf opgetekende levensverhaal leest u terug in deze Feuilletons.

Gordon Craig,  de in "onegt" geboren zoon van de actrice Ellen Terry,

 begint zijn carrière als toneelspeler maar maakt naam als ontwerper van hét toneeldecor. Waarbij hij streeft naar de stilering van het toneelbeeld door middel van de gebruikmaking van licht in  plaats het geschilderde decor. De publikatie van zijn boek The Art of the Theatre in 1905 maakt dat hij grote bekendheid krijgt in heel Europa waarna hij zich vanuit engeland in Berlijn vestigt: in de commune Grünewald.

Woonde Theodor Wolff ook al niet in het Grünewald in Berlijn en wie is wel die bevriende roddelende journalist van het "Berliner Tageblatt"? Zou zo maar kunnen!