zaterdag 5 april 2014

Naar de Stad voor je Paasbest

Met de Pasen in zicht toog het gehele gezin per fiets richting Grote Stad. Voor Noordwijk was dat natuurlijk de stad Leiden. Doel van de onderneming was zich voor het komende zomerseizoen in de nieuwe kleding te steken. Luchtige zomerjurkjes en dito pantalons zouden onze ledematen gaan omhullen. Zo ook in 1950. De fietsen vonden een stalling in de buurt van V&D, tevens de eerste winkel voor bezichtiging.
V&D op de Aalmarkt, anno 1904
V&D op de Aalmarkt, anno 1936

Begonnen werd op de parterre, met van alles en nog wat en de mogelijkheid een zorgvuldig bewaard parfumflesje te laten hervullen met een vloeibare geurstof: Eau de Cologne of Chypre. Fris geurend trok moeder nog graag over de meubelafdeling om te genieten van al het moois waar ze alleen maar van mocht dromen. Zelfs de fraaie houten twijfelaar op de beddenafdeling won het nog ruimschoots van het meubelstuk waarop zij haar nachten sleet. Crapauds en andere luxe zitmeubelen werden over rugleuning en stof geaaid. Van de Lunchroom werd slechts gebruik gemaakt door de aanbiedingen te lezen op weg naar het naastgelegen -beperkt- openbare toilet. Zo, dat luchtte weer op. maar dan vlug verder. We moesten kleding.

De tocht eindigde steevast bij de zaak van C&A. Daar was het altijd wel weer een paar guldens goedkoper....en dan togen we blij en geslaagd weer richting fietsenstalling en naar huis. Voor we vertrokken maakte vader nog een praatje met de fietsenstallinguitbater. Vader kende nu eenmaal de hele wereld! Nog een paar nachtjes slapen en dan begon het pronken op eerste Paasdag. Trots maar koud in het ijzige Paasbriesje showden we met blote armen onze kleren op de cat-walk die de Boulevard met haar duizenden bollenstreekbezoekers was geworden!  Voor  altijd trots op Noordwijk gebleven!Vroom & Dreesman