zaterdag 15 april 2017

De Intuïtie van een Noordwijkse Blogger......Olle wannen

Meer dan een nieuw beeld van het "Olle Wanne Verbranne"  te Noordwijk aan Zee, een eeuwen oude traditie ontstaan in tijden van 'heel lang geleden'  krijgt u deze Paasdagen niet aangeboden van uw Blogger Noordwijkse Huizen.....plak er gewoon alle voorgaande onder.........ééns zal er toch wel iemand het lezen....Vrolijk paasfeest.......en vergeet de Easter Parade niet........tik een eitje, bak een stolletje, maak het gezellig en geniet van het leven.........gewoon op uw eigenste manier en..................geen ruzie maken......

Olle Wanne Verbranne in NoordwijkDe vierboet van Noordwijk aan Zee is zeker de hoogste brandstapel die het dorp ooit heeft vertoond. Hoe hoog ook de Paasvuren werden opgestookt, nooit zullen ze zo dicht naar de hemel hebben gereikt als het waarschuwingsbaken dat deed voor de zeelieden: Er is een Noordwijkse stranding in zicht. Veilig baken.

Olle Wanne verbranne, u kent het begrip inmiddels al uit de voorgaande afleveringen van Noordwijkse Huizen, maar aangezien het gebruik nog niet "opnieuw" is ingeburgerd, nog maar een goed woordje voor het herstel van een oude traditie. Lijkt een 'zalige' gedachte, al het oude zeer van het voorbije jaar in rook te laten opgaan en met open armen de nieuwe lente te ontvangen! Doet u ook mee? Volgend jaar dan maar: eerst maar een actie-groepje oprichten!
woensdag 20 april 2011
Olle Wanne VerbranneDit versje kunt u alvast uit uw hoofd gaan leren. "Heb je ook olle wannen/ Die we paasmaandag konnen verbrannnen, Of een bossien riet? Anners hewwe paasmaandag niet."
Wat een prachtige OUD-Noordwijkse traditie was die van  het Paasvuur op het Hoge Duin! U moet echt beloven dit linkje even aan te klikken en het al-OUDE verhaal nog een keertje te lezen.
Paasvuur op het Hoge Duin:
Prachtig gezicht moet het zijn geweest zo'n enorm brandend Paasvuur, ter ere van Ostera, de godin des lichts, op het hoogste duin van Noordwijk. U leest er alles over in Jan Kloos zijn 'Noordwijk in de Loop der Eeuwen' op bladzijde 16. In 1969 hadden ze het goed begrepen, eerst alle vuil verzamelen van het strand en het dan milieuvriendelijk verbranden....Wie zet zich in voor het herstel van deze traditie
maandag 1 april 2013
Paasvuur Noordwijkse Traditie
Paasvuur op het Hoge Duin, Noordwijk aan Zee
Vaak roept "Noordwijkse Huizen" op tot herstel van oude Noordwijkse Tradities zoals hier in 2010 . Het jaar daarop opnieuw aandacht gevraagd voor de olle wanne   en ook 2011 met een herhaalde oproep bracht geen respons. Dan komt 2012 met opnieuw een oproep en dan nu nog maar eens een keertje in het koude Paasjaar 2013. We hadden de warmte van die vurige traditie goed kunnen gebruiken deze dagen. Noordwijkse Huizen blijft het allemaal maar herhalen onder het motto : De aanhouder wint! Nu nog even op zoek naar die - in hart en ziel - Noordwijkse Bestuurder die oor heeft voor deze smartekreet.......misschien dan ...vólgend jaar dan..... het oud Noordwijks Paasvuur.....
Vuurbaak Noordwijk aan Zee
Een feestelijk Paasvuur op Tweede Paasdag een Publiekstrekker te Noordwijk aan Zee. Misschien in een nabije toekomst.....wordt vervolgd....in 2014!
Tekst uit "Noordwijk in de Loop der Eeuwen", Jan Kloos