vrijdag 30 juni 2017

De Intuïtie van een Noordwijkse Blogger, Vermoort Manspersoon in het Duin

Het zijn roerige tijden. Op 1 september 1698 treft men op het strand een "vermoort " mans persoon aan.....treurig verhaal. De hoop dat het ook het laatst aangetroffen slachtoffer mag blijken te zijn? .....Helaas ook in 2004 is er nog melding van een overeenkomstige geschiedenis........niet meer doen hoor jongens!

dinsdag 14 januari 2014
Vermoort Mans-Persoon in het Duin
"De Harsen Pan en de kakebeenen met sijn Kin, ja byna geheele Hooft, te morselen gelagen......"
De krant maakt er melding van; er is een vermoorde man gevonden in het duin tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. Schedel en kaken, zelfs zijn kin zijn aan flarden geslagen, hij heeft drie kogels in de linkerborst en een messteek in de rechter. Hij was tussen de 26 en 27 jaar, van middelmatig postuur met een rond gezicht en bruin hoog gekruld haar. Droeg een wit overhemd, een wit gestreepte overjas, gemerkt met L.B., zilveren knopen aan het hemd, een namaakring met een steentje, een stropdas, een vest van gestreepte zijde een onderbroek en hemd, bruine schoensokken met veters om dicht te rijgen. Schoenen met gespen en een zwarte hoed met wit koord. Naar aanleiding van de beschrijving is onderstaande afbeelding gemaakt. Zo ongeveer luidt de vertaling van het bericht uit 1698.....zou het politieonderzoek al afgesloten zijn?
Woensdag,den 1 September 1698, is in’t Duyn tusschen Noortwijck en Noortwijckerhout gevonden een vermoort Mans-Persoon,die de Harsen Pan en de Kakebeenen met sijn Kin, ja byna geheele Hooft,te morselen geslagen met drie Kogels in de linker Borst geschoten en een Steek met een Mes in de rechter Borst toegebracht is,naer gissing out 26 a 27 Jaren,middelmatig van Postuur,niet seer geset,ront van Tronie, met hoog bruyn , gekrult Hair,aenhebbende een Hemt en een witte gestreepte Linnen Hemtrock,beyde getekent L.B., Silvere Knopen in 't Hemt en de Mouwen, een valsse Ring met een Steentje, een Strick-Dasje om, een Vest van gestreepte Sarge(dan onder Broeck en Rock)twee bruyne Linne Koussen, om met Nestelingen toegeregen te werden, schoenen met Kopere Gespen en een Swarte Hoet met een witte Koort. lemant, vermeynende, Van aen desen Persoen belang te hebben, kome tot Noortwijck in de Kerck. ;