woensdag 15 april 2009

De Vonk


Jos van Gelder-Hageman gaat in 1938 één week naar huize De Vonk in Noordwijkerhout op de grens met Noordwijk.
"Voor mij was het als kind heel bijzonder om een week naar zee te gaan, want we gingen niet vaak de stad uit. Dus het was heel leuk om met buurtkinderen met de bus weg te gaan. De kosten herinner ik me niet meer. Er waren vier kamers waar je met een stuk of vijf kinderen lag; De Vuurtorenkamer (daar zag je het flitsen langs het plafond) en de Duinkamer, met uitzicht op de duinen. Iedere avond zaten we te zingen(uit: Kun je nog zingen, zing dan mee) in huize De Vonk en we studeerden een toneelstukje in. Op donderdagavond kwamen je ouders dan kijken. Toen wilde ik eigenlijk mee terug! 's Avonds was er kampvuur en het eten was in principe wel goed. Je moest eerst een bruine boterham en dan pas een witte... De watergruwel vond ik niet lekker, maar gruwelijk! Op het strand deden we balspelen en ik weet nog dat ik een geel wollen badpak had dat ik niet mooi vond. We kregen broodjes en limonade en wandelden van Noordwijkerhout naar het strand in Noordwijk."

Vacantie- en Zondagshuis van de Vereeniging 'Buitenbedrijf' onder Noordwijkerhout. Drie kwartier loopen van station Piet Gijzenbrug. Een kwartier van de derde tramhalte van Noordwijk-Binnen.

Een uitvoerige beschrijving van het project 'Vacantiehuis De Vonk ' te Noordwijkerhout van de hand van J. Gratama verscheen in 1920 in 'Klei'. Het is een schepping van de architect J.J.P. Oud en Th. van Doesburg ontwierp in 1917 op verzoek van Oud de aankleding. Fabrieksarbeidsters en arbeidersmeisjes waren de eerste bewoonsters. Een rijke schakering aan bewonenden bevolkten het huis door de jaren heen.
Nu is het gebouw een kinderdagverblijf en nu valt het onder de zorg van projectontwikkelaars. U kunt het huren, geloof ik. De toekomst...... een vraagteken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten