zaterdag 28 augustus 2010

Bols, de Fazanten en de Jonkheer

Op 52° 18' NB 4° 28' OL kunt u Radio Nora (afkorting van NOordwijk RAdio) vinden. Het is een radio-ontvangststation gelegen aan de noordzijde van Noordwijk op 2 km, halverwege het fietspad richting Zandvoort bij strandpaal 75 (bestaan die dan nog strandpalen?). Het ligt aan de zuidzijde van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Daar nu, precies op die plek lag de privé fokkerij voor fazanten van Jonkheer A.W.G. van Riemsdijk. Waar een brute slachtpartij heeft plaatsgevonden.

Een wilde herdershond en een dito bruine boxer worden verdacht van het onder de vogels aangerichte bloedbad: 13 kloeken zijn gedood en 160 kuikens zijn wreed verscheurd. Niet welkom dus, honden op het jachtterrein van den Jonkheer. Jaren later echter zijn ze dat wel!

De Nederlandse Spaniel Club organiseert, met als hoofdprijs een "Hert op een Voetstuk" een wedstrijd die open staat voor alle Spaniel-variëteiten waaronder: Ierse waterspaniels, Engelse Cockerspaniels, Springerspaniels, Welsh-Spring, Fields-Spaniels en dergelijke. Ben benieuwd of de Noordwijkse Vertegenwoordigster 'Aphrodite of the Cockerplace' nog met de hoofdprijs naar het dorp is teruggekeerd!

Naast zijn functie als directeur bij "De Erven Lucas BOLS" in welke functie hij Prins Bernhard niet alleen een borrel maar ook een ton schenkt, was de Jonkheer in zijn vrije tijd ook een zeer gerespecteerd lid van de Noordwijkse Gemeenteraad.

Daarnaast mag je vermoeden dat hij een liefhebber was van de jacht, in zijn eigen jachtgebied bij de NORA waarmee we, met verwijzing naar zijn Schotse concurrent terugkeren naar zijn vak en zijn vogels: Bols Finest Famous Fazanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten