vrijdag 5 december 2008

Villa Northgo en dokter Hermanides

Als de Noordwijkse huisarts en chirurgijn de Weledelgeleerde Heer C.H. Hermanides in 1906 opdracht geeft aan architect T. Kuipers te Amsterdam een dubbele villa met daartussenin een ziekenhuisje te ontwerpen zal hij niet hebben kunnen bevroeden welke dramatische gebeurtenissen er zich in zijn leven zouden gaan ontwikkelen.
Hij is op 9 maart 1921 oprichter van de Noordwijkse Reddings Brigade [NRB]. Het jaar daarop overkomt hem tijdens een oefening met die reddingsbrigade een ernstig ongeval. Volledig herstel blijft uit en een ernstige handicap zal zijn bewegen blijvend blijven beperken.

Zijn dochter, stewardess bij de KLM, verliest in 1935 het leven bij het vliegtuigongeluk van het Fokker-Douglas DC-2 toestel PH-AKG de "Gaai". Zij wordt vanuit de ouderlijke wooning ten grave gedragen naar de Algemene Begraafplaats te Noordwijk. Op haar graf is een herdenkingssteen geplaatst van gepolijst graniet met in het midden een nis waarin een glazen beeldje voorstellende 'De Opstanding'. De inscriptie luidt: "Ans Hermanides, 20 juli '35, San Giacomo".In datzelfde jaar 1935 wordt Hermanides lid van de NSB. Halverwege de oorlog wordt hij uit zijn huis gezet, dat hij voor 34.000 gulden verkoopt. Daarna vestigt hij zich in Lunteren. In januari 1947 verschijnt de dan 74 jarige arts voor het Leidsche Tribunaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten