dinsdag 7 juli 2009

Bollenpelsters

Welke rechtgeaarde bollenstreker heeft het níet gedaan in zijn jeugd, bollenpellen. Noordwijkse Huizen vond het géén aardig baantje, om het maar eens netjes uit te drukken. Kapotte handen en kapotte vingers, stof en bollensnot..... éér je een mand vol had! Er scheen geen bodem in zo'n kreng te zitten.


Maar zat je om vakantiegeld verlegen dan was er altijd wel een schuur waar je -via de ballottage van oom of tante- bij de peltafel aan mócht schuiven. Eén seizoen heeft het maar geduurd toen werd het afwassen in het hotel. Paste beter bij Noordwijkse Huizen. Grootmoeder, overgrootmoeder, aangehuwde tantes, oudoom, ze maken allemaal deel uit van het gezelschap in de bollenschuur van Cornelis van der Meer aan de Offemweg. Een document van rond de jaren dertig -mét palmbomen voor de entourage- door mevrouw M. van der Voort-Ruigrok van de namen voorzien!

Aanstootgevend. Wat dan? Geen idee maar toch moesten ze in blik, die meisjes bollenschoonmaaksters en uit volle borst zingen. Lekker luidruchtig! Hoe gaat het ook alweer?
"Ik heb mijn wagen volgeladen, vol met jonge meisjes, toen zij...."