zaterdag 11 juli 2009

Werkinrichting te Noordwijk


Noordwijkse Huizen kent dit gebouw als de 'oude' brandweerkazerne. Vandaag pas ontdekt dat het gebouw is opgericht voor de 'Vereeniging tot leniging van armoede en wering der bedelarij door Werkverschaffing te Noordwijk' kom daar nu maar eens om!

De Koning in eigen persoon had zijn goedkeuring verleend, dus ze konden aan de slag, die bedelaars.

Matrasjes naaien en opvullen met zeegras. Hoe triest het verhaal ook klinkt het brengt een blije herinnering aan mijn jeugd. Elke zomer kamperen in het zomerhuis, slapen op je met zeegras gevulde matrasje in het stapelbed. Je wilde wel altijd vroeg naar kooi, snuiven aan dat verse hooi. [O, dat rijmt, maar dat is per ongeluk.]

Werkmeester Hoek houdt toezicht op de sloebers, hij is uit 80 sollicitanten uitverkozen. Dan het 25 jarig jubileum, het was een succes gebleken de werkinrichting voor den luien bedelaar die nu kon worden toegezegd: "Ga naar den werkinrichting", als hij weer eens om een aalmoes kwam bedelen.


Dan komt het einde, de werkinrichting wordt getransformeerd tot Brandweergarage en blijft als zodanig tot de jaren tachtig van de vorige eeuw in gebruik.