Maandag wasdag, zo was het vroeger in de vorige eeuw. Geen mens van vandaag die zich kan voorstellen hoe zo'n dag er uit zag. Het begon al op zaterdag. Het hele gezin dook voor de wekelijkse wasbeurt in de keuken in een grote zinken teil met verwarmd badwater. Veertien gezinsleden? Gaf niet, iedere nieuwe bader kreeg een keteltje vers warm water toegevoegd. Dan na afloop van deze orgie gingen de kleren in de week, in diezelfde teil aangevuld met een pond soda.
Zoiets ongeveer want ik heb het ook maar uit overlevering. Dan op zondagavond ging de witte was in kookketel, voorzien van een pakje Waschkristal, om zacht sudderend de nacht op de kachel door te brengen. Maandagmorgen voor dag en dauw kwam de kokende was terug in de teil van zaterdag die nu -buiten- op de wasbok stond. Een houten geraamte met een wringer in het midden. Een wasbord met borstel. Met een teil schoon water aan de andere kant op de bok. Spoelen, weer door de wringer en tenslotte even rusten in een bad met bleekmiddel.
Poeh. Dan was moeders wel toe aan een bakkie koffie. Weer spoelen. Was ophangen met knijpers aan een dwars over het erf gespannen waslijn. Zomer en winter hetzelfde patroon. Ook als het vroor.
En ja, Arie Barnhoorn uit de Schoolstraat 84 was een snippertje familie van winkelier P. van den Haak uit de Schoolstraat 38.
22 omslagen van 'Pakje Wennex Bleekmiddel' maken in het totaal 1 wasmaschine. Hoeveel omslagen zijn er nodig voor 413 waschmachines? Leuk rekensommetje!
Tot slot. Welke kunstenaar maakt eens een wasbok in brons als standbeeld voor al die vrouwen die de beste maandagen van hun leven zó hebben doorgebracht. OMO betaalt! Graag bij ons op de Boulevard, geeft niet op welke.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten