Enorm genoten van de rondleiding over het Landgoed Calorama, ietwat grof uit het Grieks vertaald "Schoonzicht" een titel gebruikt door de welgestelden uit een jonge negentiende eeuw, die hun sierlijke landhuisjes in geelgekleurde stuc het aanzien van een vorstelijk kasteel dachten te geven......en dat gegrondvest is op het graf van Noordwijks Martelaar Jeroen , de maecenas die met gulle hand inkomsten schiep voor de Noordwijkse Bevolking verkregen uit Fonds Werving middels Bedevaarten en andere geloofsartikelen, maar:
Geen mens die iets zinnigs kon vertellen over het poortje dat ooit toegang bood aan het "Martelveld van Sint Jeroen", laat staan over bruidjes en processies.....U kent de betrokkenheid van Noordwijkse Huizen.......Hier komt dan een aanzet tot een , ja tot wat eigenlijk.........beschouw het als een eerste stap op het pad van publiciteit.......en fondsenwerving ter opbouw van een monumentaal Sint Jeroenspoortje..........moet kunnen.......doet u mee????
Jan van de Wetering haalt het net niet.....de duik in de Hof van Eden, dat voor de toen tienjarige de mogelijkheid van eeuwigdurigheid had kunnen bieden!
donderdag 15 september 2011Landgoed Everwijn te Noordwijk
Dat Jan van de Wetering ooit in de sloot zou belanden leek al in de vernoeming van zijn familienaam te liggen be(sloten). Maar Jan van Eden, als een redder gezonden uit het Paradijs hielp hem weer op het droge. (Wat zijn we weer leuk vandaag!) U kunt bij "AFKOMST" nader kennismaken met mevrouw de weduwe Everwijn .
Calorama
"Eind 18e eeuw werd deze buitenplaats gekocht door Pieter Groenevelt, kweker van bloembollen en medicinale kruiden. In 1848 kwam het in handen van bioloog en kruidkundige Jan Everwijn, die het de naam Calorama gaf. Hij hield zich bezig met kweken van kruiden."
Het schattige vijvertje is nu een rozenperkje geworden maar een aardig hoekje is het gebleven en is Calorama nu Calorama of Everwijn? Legt u het eventjes uit?