zondag 21 september 2008

Kerkzaal het Zonnedak


Vandaag maar weer eens gedegen aan werk.
Vandaag is het zondag en van oudsher een dag voor Noordwijkse gespletenheid. Enerzijds de gang naar de kerk en anderzijds de gang naar de Boulevard. Beter bekend als het befaamde toertje om.
De architect van de dag wordt J.J. Brandes. Aandacht voor de man die de uitstraling bepaalde van het nieuwe gezicht van de badplaats in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het Palacehotel gevolgd door reeksen woningen gesitueerd langs de doorgaande wegen naar zee. Ruimbaan gevend aan het gemotoriseerde verkeer: auto's en motoren,vooruit, snel naar de Boulevard om daar langzaam te paraderen: Kijk eens hoe mooi het leven is! De mooiste pakken aan! Flaneren!
Hij ontwerpt een lange rij van riante huizen in de straat tussen dorp en vuurtoren. Co Brandes zet met kracht zijn signatuur, naast architect van het Palacehotel nu ook inrichter van de Quarles van Uffordstraat. Op de hoek met de Egbert de Grootstraat zet hij voor de heer P. van Duin een woonhuis met werkplaats en vergaderzaal, 'Het Kraaiennest'. De vergaderzaal doet dienst als kerkzaal voor de Gereformeerde Kerken in Hersteld Verband . Er is plaats voor honderd gelovigen. Op 12 juli 1936 ging ds. Van de Brink emeritus predikant te Hilversum,in de eerste dienst voor, lees ik in het boekje ‘Op zoek naar het verleden’, deel VIII, Noordwijk en zijn Kerken. De samenkomsten worden gehouden tot de opheffing medio 1946.
Gezegd wordt dat Piet van Duin het stukje grond kocht op verzoek van zijn in Noordwijk Binnen geboren echtgenote. Zo kon zij vanuit haar Noordwijk op Zee'se woning toch nog naar de 'Binse' torens kijken. Ik meen dat de familie van Duin later verhuisde richting Dobbelmannduin. Het kerkzaaltje transformeerde zichzelf tot eetzaaltje van pension 'het Zonnedak'. Het doet als zodanig nog steeds dienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten