maandag 15 september 2008

Villa Mariatta of het Speelhol

Op het terrein waar "Het Speelhol" heeft gestaan is later De Baak verrezen. Naar mijn mening was de naam van de Villa Mariatta, maar ik vind het nergens terug ( of heb ik weer niet goed gekeken?).

De naam is later met de nieuwe eigenaar meeverhuisd naar een hotelletje aan de Rembrandtweg.
In de Villa was het casino onder een tafelkleed verborgen tot eettafel vermomd. Het bestaan van het speelhol was een algemeen bekend fenomeen in het Noordwijkse. Menig middenstander, notabele of anderszins geld bezittende was een grage verliezer aan het verleidelijke spel.
Voor ons kleine kinderen was een ander spel bedacht. In het zomerhuisje of was het de garage werd een voorstelling gebracht van "Het Vrouwtje van Stavoren" een poppenspel in een aantal bedrijven. Ongekend mooi heb ik het gevonden. Altijd is het me bijgebleven, die zonnige dag toen, het huisje in het duinen, de prachtige kostuums ,de poppen, het spel, het licht en de muziek. Een spannender uitvoering van het oude verhaal heb ik nooit meer beleefd. Met dank aan Trudy de Ruyter voor decors en en Cia van Boort voor het poppenspel.


Roulette rond de plattebuis! Huiselijker kan het niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten