woensdag 8 oktober 2008

Lido, een prachtig ontspanningsgebouw

Het is najaar 1954 als de voortvarende zakenman N.F.J. Pot stappen onderneemt voor het oprichten van een "ontspannings" gebouw aan de Prins Bernhardstraat te Noordwijk aan Zee. De architecten van Bureau Brakel en Buma, Haarlem-Rotterdam maken het ontwerp en de lokale aannemer Vink en Zonen voert de bouw uit. De oplevering loopt vertraging op omdat "Schraalhans koning is in de bouwkeuken". Een tekort aan bekwaam personeel is daarvan de reden. In schrille 'tegenpool' met de hedendaagse bouwvak om zo maar eens te zeggen.

Het is de bedoeling in het 'Lido' een diversiteit aan amusement te brengen. Toneel, muziek, cabaret en speciaal van alles en nog wat voor de jeugd.

Wie heeft niet op de een of de anderen manier zelf genoten van het vertier dat er in het 'Lido' geboden werd! Van Golden Earring, Neerlands Hoop met Freek de Jonge en Bram Vermeulen, het Grote Reddingsbrigade Bal (tot in de kleine uurtjes), Jazz in de Bierkelder, talloze pikante bij ons in Tirol films, en veel en veel meer, vult u zelf maar in!


Tot geluidsoverlast en andere belangen de inleiding vormen tot de uiteindelijke sluiting en afbraak. Tijdens de voorstelling van Gräfin Maritza loopt het geheel uit de hand. Sprake is er van Orgiën en Biermisbruik. Het einde komt in zicht. Een laatste doorstartpoging met een straatschoffie als boegbeeld, dagelijks in dit theater: Ciske de Rat .

Via Pot, van Hese en Kraska valt het doek! LIDO exit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten