zaterdag 23 mei 2009

Villa Stirum

Rond de eeuwisseling doen de symptomen van een hartkwaal zich voor bij Louis Dobbelman, magnaat van ondernemingen. Het gezin Dobbelman verhuist daarom naar een villa in de gezonde zeelucht van Noordwijk. Vervolgens zoekt hij een nog milder klimaat, San Remo in Italië om daar te overwinteren. Het mag niet baten, hij komt daar te overlijden.


Zijn weduwe, zij deed wel! Gewoonte van de kapitaalkrachtigen binnen de gemeente Noordwijk! Zo organiseerde zij als de weduwe Louis Dobbelman en bewoonster van 'Villa Stirum' een concertavond in het 'Huis ter Duin'. De baten moesten ten goede komen van Anna Alders een jeugdige zenuwlijderes, alhier. De kleinkinderen van mevrouw brachten twee liederen, zeer verdienstelijk gezongen, met begeleiding van piano en harmonium.

Na de pauze traden de virtuozen Fl.Duysburgh en J.Strauwen op en ook juffrouw Betsy, wier solo's, vooral die, welke den woudgang der vogels kunstig nabootste- zeer toegejuicht en met een bouquet beloond werden. Haar zuster zong tot algemeene voldoening het slotnummer. Mevrouw Dobbelman werd na afloop hartelijk bedankt voor het geschonken kunstgenot.

Ook de lokale werkgelegenheid beleefde rijke jaren door de vraag naar diensten voor de welgestelden. En zo leefden zij allen tesamen in rijkdom en weelde. Zenuwzieke Anna, de keukenmeid en Mevrouw Dobbelman. Noordwijkers!