zondag 24 mei 2009

Braakman Fotograaf en Rijwielverkoper

Vandaag geen spoor van zondagsrust te bekennen. Alle aandacht voor een harde werker. Aandacht voor de man Jacob Braakman die Noordwijk op de kaart zette, letterlijk.
Fotokaarten. Prachtige -haarscherpe- opnamen uit de begintijd van de fotografie, van een badplaats in wording, van groeiende bloembollenindustrie en van mensen. Honderden mensen. Vastgelegd in de eenvoud van hun bestaan, aan het werk of in een straatje of zomaar, omdat het feest is. De kracht van zijn opnamen zit in zijn zichtbaar gemaakte emotie gevangen in simpel zwart en wit. Een échte Braakman!

In 1893 vestigt hij zich in Noordwijk als Rijwielverkoper en Rijwielhersteller. Hij timmert graag aan de weg, waarvan de -grote- aan zijn gevel gespijkerde reclameborden het bewijs leveren. Hij zegt de goedkoopste te zijn. Reden waarom er maar net genoeg geld is om één aankomend rijwielreparateur in dienst te nemen.

Tegen het einde van zijn leven lijkt de Foto- annex Rijwielhandel "Big and Booming" te zijn. Maar liefst drie rijwielherstellers worden gevraagd én nog een jongen die enigszins met het vak bekend is.


De knechts komen er, allemaal! Het lijkt niet op te kunnen! Maar op 10 december 1932 komt het einde. Braakman's sluiter klikt voor de allerlaatste maal.

Welke in Noordwijk belangstellende foto-freak heeft niet van Jacob Braakman vernomen? Iedereen kent zijn foto's wel. Over zijn leven kunt u veel meer vinden in de Blog "Mijn Noordwijkse Afkomst", waarin de aflevering, "Jacob Braakman, van bandenplakker tot zakjesplakker" de goede man weer in een ander spotlicht zet!
Uit het Leidsch Dagblad van 27 juni 1923:
" J.B., rijwielhandelaar en fotograaf te Noordwijk, gedetineerd, was door de Haagsche rechtbank wegens eenige misdrijven tegen de zeden veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf. Op nieuwe rechtsgronden legde het Hof dezen bekl. eenzelfde straf op. (17 juni 1923)."