zondag 25 augustus 2013

De Korenbloem een Bakkersvereniging


Wat is er mooier dan op de dag des Heeren stil te staan bij ons dagelijks brood. Het is al weer vele jaren geleden dat in Noordwijk de gezamenlijke broodbakkers zich verenigden in een organisatie die zich toepasselijk bediende van de naam : De Korenbloem. Kan niet beter.
Maar dan: op initiatief van de Korenbloem volgt op 20 mei 1911 de oprichting van de bakkers-patroons-vereeniging: "Eendracht maakt macht", en stelt de vereniging direct haar eigen gistbezorger aan. De heer P.C. van Dijk voorheen broodbakker te Noordwijk Binnen. Gistbezorger Piet van Dijk komt op 69 jarige leeftijd nog akelig aan zijn eindje als hij op 2 november 1946 op de Zwarteweg van zijn fiets wordt gereden door de Blauwe tram, op slag dood. Hij had in die voorgaande periode al heel wat kilootjes gist vervoerd zoals - in de periode van 1 mei tot en met 31 december 1911 uit gezamenlijke inkoop 19.000 kilogram gist. Verder werden ingekocht: 960 zakjes zout; 116 bussen patentolie; 2500 stuks Purmerender oventegels; 70 kisten "Kwatta"; 150 pak ouwels; 15 baaltjes rijstemeel; 20 1/8 vaten natuurboter en voorts kleiner kwantums bruidssuikers, enz. Heeft u ook eens een ideetje wat uw grootouders zoal hebben verteerd in hun leven op voorwaarde natuurlijk dat ze over voldoende pecunia beschikten om al dat heerlijks aan te schaffen.

Krijgt u nu ook opeens zo'n zin in zo'n overheerlijk moorkop van de Verbetering, zo één gevuld met schuim en crême en overdekt met een laagje melkchocolade met bovenop een nootje.......lekker.Nooit meer gevonden bij geen een banketbakker, zou Alex het recept ook niet weten. Noemen we ze Sint Jeroens Kopjes, want in Sint Jeroens Hoofden durft natuurlijk niemand zijn tanden te zetten! Leuk én Noordwijks!  Ga maar vlug koffie zetten.....