maandag 26 augustus 2013

Drogisterij Berkhout in de Molenstraat

Staat u misschien wel op deze foto. Goed kijken! Links misschien of in het midden. Is het uw moeder misschien of uw vader. Die plek! Ziet u wel. Bij de drogisterij van Berkhout voor de deur -die plek onder de boom waar Dirk Spaanderman zijn standplaats had met zijn viskar- in de Molenstraat.
Mijn levendigste herinnering aan de drogisterij is in het voorjaar, met een leeg literblik, waaruit de bruine bonen of de appelmoes al waren geconsumeerd, etiket verwijderd en schoongewassen, op pad gestuurd om voor een dubbeltje witkalk te halen. Moeder op een trap in de keuken achterlatend. Voorjaars schoonmaak. De keuken moest gewit. Nog ruik ik de geur van fris gesausde muren, mmmm heerlijk! Noordwijkse Huizen!
Hoe fris het ook in huis mocht ruiken na een beurt met de witkwast, bij de familie Berkhout, of zat het hem meer in de drogisterij, werden ze achtervolgd door rampen. Eerst al moeder Berkhout, overvallen door een tragische dood tijdens het plechtig sluitingslof ter ere van Sint Josef.  Dan vliegt er een jeugdige fietser door de etalageruit en tot slot slaan dieven er hun slag.......noodlot.