donderdag 12 maart 2015

De Competitie, Noordwijk 12 maart, Opstokers van Noordwijk:Kolenboeren en Warmwaterventers

Verleden jaar moet de 12e maart ook fris zijn begonnen....net als vandaag. Prachtig weer, stralend helder zonnetje en een beetje rond het vriespunt. Net nog even de autoruiten ijsvrij gekrabt ( -nee, geen garagebezitter helaas-), maar vanmiddag wordt het wandelen....van Noordwijk naar Katwijk, door het duin, gezêllig! 
En dan na de wandeling heeeeeel lang nagenieten in een strandtentje bij de open haard. Nee geen kolenkachel.....kunt u zich die nog herinneren.... die hele grote gloeiend hete monsters?  En die angstaanjagende kolenboeren met hun zwart bestofte gezichten...... gebogen rug onder de last van een in een jute zak verpakt half mudje cokes of eierkolen;  anthraciet werd aleen gestookt in de haard van de mooie kamer.....en in tijden van een groot tekort aan huishoudgeld zorgde een briket of een turfje voor de  allergoedkoopste warmtebron. Om op de grote kachels terug te komen, die van het Juvenaat, of de school aan de Sint Jeroensweg of zelf in het Casino stonden ze die grote joekels.....Ja die kolenboeren en die kolenkachels.......kent u er nog een paar die aan deze opsomming ontbreken...
.....hoort de warmwaterstokerij van van Reep uit de IJmuiderstraat (midden achter op de foto) er ook nog bij?  Nu nog de praatjes....bij de plaatjes!