zondag 1 maart 2015

Noordwijk, Architect van de Maand: Cornelis van Vliet

Nieuwe maand, nieuwe plannen! Noordwijkse Huizen stelt u voor aan de architect van de maand maart 2015.....Goed plan.....de eerste dag van iedere nieuwe maand een architect in de schijnwerpers te zetten die beeldbepalend voor de gemeente is geweest: Vandaag: Cornelis van VLIET, gemeentearchitect, geboren Hazerswoude 24-02-1893, overleden Leiden 15-01-1971. Gehuwd  te Alkmaar op 04-12-1919 met Pieternelletje Maria van der STEEN.
Zijn stijl mag wel "echt" Noordwijks worden genoemd waarbij kan worden aangenomen dat model stonden voor de "Noordwijkse Stijl" de kleine rietgedekte duinhoeve Puik en Duin en de roodgepande visserswoningen van het zeedorp met hun wit gekalkte muren. Moge de heren architecten die eenvoud van toen maar weer terugbrengen in de ontwerpen van het "Noordwijk van de Toekomst". Bekijk de plaatjes en oordeelt u zelf....zoveel romantiek heeft geen andere bouwmeester de badplaats gebracht.

De huisjes van de IJmuiderstraat, Egmonderstraat en de Katwijksestraat staan te koop.....iets voor u misschien?  Behoudt Noordwijks Erfgoed , hebben is houden!
De Openbare School van Noordwijk.....Puik en Duin in het groot.

Nog meer arbeiderswoningen in Noordwijk Binnen.Dez bekende Noordwijker woonde in één van de witte huisjes, Theodorus Jacobus Janson, bekend als Dorus Mol de lokale dorpsomroeper.
Ook deze charmante dame , mevrouw Groenendijk - van der Drift poseert voor een woning in de Zandvoorsestraat.
De Belgische Koningskinderen komen voor Nederlandse les logeren bij de burgemeester  Van de Mortel en zijn gezin in  Noordwijk: Cornelis van Vliet ontwerpt het strandpaviljoen waarin de Koninklijke gasten vertoeven tijdens de zonnige zomervakantie.


Nog meer respect voor het vorsten huis tonen zijn monumenten: één monument voor Koningin Emma en één voor Koningin Astrid, helaas personen en monument zijn er niet meer.
Waarschijnlijk ook een ontwerp van zijn hand, het gebouw op het bloemenpark Flora te Noordwijk   hier de afbeelding uit 1932.

De Man en zijn werk: Na 34 jaar volgt het afscheid van gemeentewerken en ontvangt hij uit handen van zijn dochter onder het toeziend oog van wethouder van Leeuwen en burgemeester van Berckel de onderscheiding verbonden aan de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.